Johan T Lindwall, chefredaktör för Svensk Damtidning. Foto: TT

Hovexperten om kungliga födseln: Bingo för monarkin

Uppdaterad
Publicerad

Prins Carl Philip och prinsessan Sofias andra barn kommer att bli nummer sex i tronföljden och enligt Johan T Lindwall, chefredaktör för Svensk Damtidning, kommer bebisen garanterat att få en kunglig titel.

– Ja, det har kusinerna fått, säger han.

Johan T Lindwall vet inte ännu vilket kön den nyfödda bebisen har. Men att hen kommer få en kunglig titel av vår sittande statschef håller han för högst troligt.

– Det har kusinerna fått, och den nyfödda kommer dessutom före prinsessan Madeleines alla barn i tronföljden.

Claes-Johan Larsson, reporter på Sveriges Radio som bevakar kungahuset, säger att intresset för de kungliga födslarna sjunker något i takt med att de blir allt fler.

– Det börjar bli trångt på slottet. När det blir ett barn som kommer väldigt långt ner i tronföljden så blir det alltmer av en familjesak tror jag, och dopet blir troligtvis en mindre ceremoni.

”Bingo för monarkin”

Den nya bebisen blir nummer sex i tronföljden, efter faster Victoria och kusinerna Estelle och Oscar, sin pappa Carl Philip och storebror Alexander, men före faster Madeleine och kusinerna Leonore och Nicolas.

– Födslar, bröllop och andra lyckliga tilldragelser brukar vara bingo för monarkin, Johan T Lindwall, chefredaktör på Svensk Damtidning till SVT Nyheter.

LÄS MER: Prins Alexander har blivit storebror

Gudstjänst under fredagen

Redan under fredagen klockan 12.15 väntas en tacksägelsegudstjänst, så kallad Te Deum, att hållas i Slottskyrkan på Stockholms slott.

En inbjudan har redan gått ut till bland annat statsministern, övriga toppolitiker i landet och den närmaste familjen, det skriver Expressen.

LÄS MER: BILDSPEL: Här är kungahusets nya generation

Successionordningen

Successionsordningen (SFS 1810:0926) slår fast vem av kung Carl XVI Gustafs barn och barnbarn som står i tur att bli Sveriges regent efter honom.

”Äldre syskon och äldre syskons efterkommande ha därvid företräde framför yngre syskon och yngre syskons efterkommande”, heter det, vilket till exempel innebär att kronprinsessan Victorias barn går före hennes syskon (och deras barn) i kön.

1. Kronprinsessan Victoria

2. Prinsessan Estelle

3. Prins Oscar

4. Prins Carl Philip

5. Prins Alexander

6. Den nyfödda

7. Prinsessan Madeleine (fram till prins Carl Philips barn föds).

8. Prinsessan Leonore

9. Prins Nicolas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.