Hör Prins Carl Philip om födseln: Vi har fått en lillebror, en liten pojke Foto: TT

Prins Alexander har blivit storebror

Uppdaterad
Publicerad

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har fått sitt andra barn. En friskt pojke föddes på Danderyds sjukhus på torsdagsförmiddagen.

– Det är omvälvande, det är fantastiskt underbart”, säger Prins Carl Philip.

Kungahuset har en ny familjemedlem. På torsdagen kl 11:24 födde prinsessan Sofia en son.

– Prinsessan Sofia och barnet mår bra. Jag fick nyheten tidigt, vi har en organisation som gör att vi är nära prinsparet, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Prinsparets bebis

LÄS MER: BILDSPEL: Här är kungahusets nya generation

Det blev en liten pojke uppger Prins Carl Philip för den samlade pressen på Danderyds sjukhus några minuter efter tre på torsdagseftermiddagen. Lillprinsen väger 3400 gram och är lika lång som storebror Alexander var vid födseln, 49 cm.

– Vi har fått en lillebror, en liten pojke. Det känns superbra, säger Prins Carl Philip till de väntande journalisterna.

Avslöjar inte namnet

Prins Carl Philip vill inte säga vad pojken kommer att heta, men man har bestämt ett namn. Själv har han varit med under hela förlossningen och har även haft tid att hålla i sin nyfödda son.

– Han somnade så fint, säger Prins Carl Philip.

Prins Alexander är hemma och har inte fått träffa sin lillebror än, men Prins Carl Philip tror att han välkomnar beskedet.

– Jag tror Alexander är glad över att få en lillebror, säger Prins Carl Philip.

Efter en kortfattat pressträff, där Prins Carl Philip framstår lättad, glad och avslappnad, tackar han för sig.

– Jag skulle jättegärna vilja gå tillbaka till min lilla familj nu, säger Prins Carl Philip och lämnar rummet.

Foto: Skärmdump hovets hemsida

Den nya bebisen blir nummer sex i tronföljden, efter faster Victoria och kusinerna Estelle och Oscar, sin pappa Carl Philip och storebror Alexander, men före faster Madeleine och kusinerna Leonore och Nicolas. (se faktaruta)

LÄS MER: Quiz – Vad vet du om kungahusets minstingar?

Nästa år blir det fler på bilden. I dag föddes prinsessan Sofias och prins Carl Philips andra barn. Foto: Jonas Ekströmer/Kungahuset.se

CARL PHILIP OCH SOFIA

Januari 2010: Sofia Hellqvist från Älvdalen omskrivs för första gången i egenskap av flickvän till prins Carl Philip. För vissa är hon väl känd sedan tidigare, då i egenskap av deltagare i skandalomsusade dokusåpan Paradise Hotel år 2005. Paret träffades på en lunch med gemensamma vänner.

Juli 2011: Sofia skriver sig på samma adress som Carl Philip. Hennes lämplighet som prinspartner ifrågasätts för att hon vikt ut sig i herrtidningen Slitz.

27 juni 2014: Paret håller pressträff och berättar om sin förlovning. ”Han överraskade mig”, säger Sofia.

14 juli 2014: Det första officiella framträdandet sker i samband med kronprinsessan Victorias födelsedagsfirande på Öland.

17 maj 2015: Lysningsgudstjänst hålls på Stockholms slott.

13 juni 2015: Sofia Hellqvist blir prinsessan Sofia, samt hertiginna av Värmland, när hon gifter sig med prins Carl Philip i Slottskyrkan i Stockholm.

15 oktober 2015: Paret meddelar via hovet att de väntar sitt första barn, beräknat till april 2016.

19 APRIL 2016: Sofia föder en liten pojke som får namnet Alexander.

Källa: TT

Successionordningen

Successionsordningen (SFS 1810:0926) slår fast vem av kung Carl XVI Gustafs barn och barnbarn som står i tur att bli Sveriges regent efter honom.

”Äldre syskon och äldre syskons efterkommande ha därvid företräde framför yngre syskon och yngre syskons efterkommande”, heter det, vilket till exempel innebär att kronprinsessan Victorias barn går före hennes syskon (och deras barn) i kön.

1. Kronprinsessan Victoria

2. Prinsessan Estelle

3. Prins Oscar

4. Prins Carl Philip

5. Prins Alexander

6. Prins Carl Philip och prinsessan Sofias nyfödda

5. Prinsessan Madeleine

6. Prinsessan Leonore

7. Prins Nicolas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prinsparets bebis

Mer i ämnet