Foto: TT

Hundratals svenskar med i historiska Panamaläckan

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 400-500 svenskar förekommer i de läckta så kallade Panamadokumenten som SVT:s Uppdrag granskning tagit del av. Samtidigt visar granskningen att Nordea är den svenska storbank som varit mest aktiv i kontakten med advokatbyrån Mossack Fonseca.

Joachim Dyfvermark är en av reportrarna som ingår i det internationella nätverket av journalister som granskat 11,5 miljoner dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossak Fonseca och som avslöjar att många prominenta personer anlitat byrån fär att skapa brevlådeföretag i skatteparadis. En granskning som pågått sedan i somras och som i söndags kväll blev känd på flera håll i världen. I dokumenten finns även en hel del svenska namn med, berättar han.

– Det vi ser såhär långt så är mellan 400-500 svenska personer eller bolag som har varit aktiva i Panama och den här advokatbyrån.

Panama-dokumenten

–  Jag skulle säga att det spänner från egenföretagare med verksamhet i utlandet, till näringslivets absoluta toppar. Vi ser inga politiker, än så länge, säger Joachim Dyfvermark.

Nordea sticker ut

Enligt granskningen är Nordea den bank som varit mest aktiv med att kunna erbjuda sina rikaste kunder tjänsten att skapa brevlådeföretag för att gömma undan pengar och anlitat advokatbyrån för detta.

– Där ser vi att Nordea sticker ut i Sverige. När de kommer till de andra storbankerna: Swedbank, Handelsbanken och i viss mån Carnegie, handlar det om allt från ett par dokument till mellan 500-700. Men i Nordeas fall handlar det om nästan 11.000 dokument i Mossak Fonseckas digitala arkiv. De utmärker sig väldigt mycket i Sverige, men även ur ett internationellt perspektiv, säger Joachim Dyfvermark.

Kontakten fortsätter

Nordea skulle hamna på elfte plats bland de 14.000 bolag som granskats när det kommer till antalet brevlådeföretag som skapats, och skulle idag vara den sjätte mest aktiva banken som förmedlar den här typen av tjänst.

Nordea själva säger till SVT att de hade ett annat upplägg tidigare, men att man sedan 2009 slutat med all verksamhet som inte skulle kunna klara av en granskning i dagsljus. Men enligt Uppdrag Gransknings avslöjande finns bevis för att den här typen av verksamhet fortfarande pågår.

– Vi ser en helt annan bild, säger Joachim Dyfvermark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet