I dag väntar första striden för MP:s nya språkrör

Uppdaterad
Publicerad

I går valde Miljöpartiet sina nya språkrör, Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Och redan i dag väntas en tuff debatt inom partiet, när en infekterad fråga står på agendan. Det handlar om flyktingpolitiken.

Det är bäddat för strid när den andra dagen av Miljöpartiets kongress i Karlstad tar sin början. Förutom att Gustav Fridolin ska inta scenen för att tala ska nämligen frågan om flyktingamnesti tas upp, en fråga som på förhand pekats ut som något som kan skapa heta diskussioner.

Bakgrunden är att flera partifästen – lokalavdelningarna i Örebro, Uppsala, Göteborg, Lidingö, Lidköping samt Grön Ungdom – lagt fram en motion om att införa amnesti för papperslösa flyktingar.

MP-krisen

”Vi är besvikna”

Förslaget har samlat flera namn bakom sig, men partistyrelsen har redan i förväg sagt att motionen går tvärs emot den flyktingpolitik som den rödgröna regeringen för. Man bedömer att mellan 25.000 – 40.000 personer lever gömda och papperslösa i Sverige idag, och regeringen arbetar istället på att tillföra resurser till polisen för att kunna skicka dessa personer ut ur landet så fort som möjligt.

Men motionen vill att ”jakten på papperslösa och antalet tvångsutvisningar” ska minska kraftigt.

– Det viktiga är att vi skickar ett tydligt budskap nu om att vi är besvika på den politik som förs. Vi vill så fort som möjligt rulla tillbaka de tillfälliga lagarna och visa att vi vill gå mot mer öppenhet, säger Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström till SVT Nyheter.

Partiledningen säger nej

Nyblivna språkröret Isabella Lövin uttalade sig om motionen redan innan kongressen och sa då att en amnesti skulle innebära en kraftig försening för de människor som befinner sig i det svenska asylsystemet, om resurserna hamnar någon annanstans.

– Partistyrelsen har yrkat avslag med en väldigt god motivering.

Läs mer: ”Lövin riskerar att vakna upp med en baksmälla”

Flera motioner om flyktingpolitiken

Förutom flyktingamnestin ska andra frågor upp under dagen. Temat för kongressen är ”global hållbar utveckling” och flera motioner handlar just om flyktingpolitiken – som att slopa id-kontrollerna som infördes den 4 januari, avskaffa medicinska åldersbedömningar och återställa reglerna för anhöriginvandring.

Andra frågor som väntas bli stora under dagen gäller bland annat motioner om att införa ett särskilt fredsdepartement samt frågan om bostadsbyggande och stadsutveckling.

SVT Nyheter rapporterar direkt från Miljöpartiets kongress i Karlstad under dagen. Liverapporteringen hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet