Foto: SVT

Ingen granskning av Säpos James Bondfest

Uppdaterad
Publicerad

Konkurrensverket granskar inte säkerhetspolisen fest för 1.000 anställda.

Säkerhetspolisens kostsamma James Bondfest slipper närmare granskning av Konkurrensverket, skriver tidningen Riksdag & Departement.

Anledningen är att verket fick kännedom om omständigheterna för sent och tidsfristen för att ansöka om en skadeavgift för otillåten upphandling löpte ut i somras.

Säpofesten

Det var i juni förra året som Säpo bjöd sina drygt 1.000 anställda på fest för 5,3 miljoner kronor. I strid med lagen gjordes ingen upphandling.

Avskrivningen av ärendet innebär inte ett ställningstagande, enligt Konkurrensverket.

Två tidsfrister

När det gäller upphandlingar finns två tidsfrister som gäller, förklarar Konkurrensverkets pressekreterare Jimmy Dominius för TT.

Under de första sex månaderna efter det att avtalet ingås har potentiella missnöjda leverantörer möjlighet att ansöka om ogiltighet för avtalet.

Efter det har Konkurrensverket ytterligare sex månader på sig att ansöka om en upphandlingsskadeavgift, om man anser att ”en anskaffning skett genom en otillåten direktförhandling”, uppger verket i sitt beslut.

I fallet med Säpo borde en ansökan alltså ha skickats in innan maj eller juni i somras, men Konsumentverket uppmärksammades inte på de aktuella omständigheterna förrän efter det att tidsfristen gått ut.

Finns det då ingen annan möjlighet att utreda fallet, även om det inte längre går att ansöka om en skadeavgift?

-Vi har ingen möjlighet att gå till domstol och har därför valt att inte driva fallet vidare. Vad skulle det leda till? Ett ”aja baja” bara. Det blir ett slag i luften, säger Jimmy Dominius.

Eftersom all Säpos personal skulle närvara och det då skulle vara enkelt att identifiera deras anställda ansåg Säpo att festen omfattades av sekretess, uppger beslutet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säpofesten

Mer i ämnet