Foto: TT

Ingves: Fler åtgärder behövs

Uppdaterad
Publicerad

Det krävs fler åtgärder än amorteringskrav för att bromsa svenskarnas höga skuldsättning. Att ränteavdraget sänks är viktigt för att minska risken för en finansiell och ekonomisk kris, skriver riksbankschefen Stefan Ingves på DN Debatt.

Regeringens föreslagna amorteringskrav är så svagt att det varken kommer att dämpa, bromsa eller stabilisera hushållens skuldsättning. Enligt Ingves är det visserligen en bra början men eftersom det förslaget endast gäller nya bolån betyder det att hushållens skuldsättning kommer minska långsamt.

Enligt riksbankschefen behövs därför bland annat slopat ränteavdrag och en begränsning i hur mycket hushåll får låna.

Han föreslår också ett så kallat skuldkvotstak, som begränsar hur stora lån ett hushåll får ta i relation till inkomsten.

Även åtgärder som sänkt bolånetak och buffertkrav vid bolån bör övervägas skriver riksbankschef Stefan Ingves på DN-Debatt.

Riksbanken har gjort en kalkyl för visa på utvecklingen när det gäller skuldsättningen. Om inget görs kommer skuldernas andel av de disponibla inkomsterna att ligga på 210 procent om tio år,  jämfört med 175 procent i år.

Ingves skriver att på kort sikt innebär begränsningar när det gäller möjligheter att låna så kan tillväxten påverkas. Det måste dock vägas mot riskerna med stora skulder både för enskilda hushåll men även för offentliga trygghetssystem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.