Foto: TT/SVT

Stormen Helga slog ut tågtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Helga slog till med full kraft i södra Sverige under fredagen. Tiotusentals hushåll blev strömlösa och stora delar av tågtrafiken slogs ut. Tusentals frustrerade resenärer satt fast på tågstationer och i strömlösa tåg. Tågtrafiken väntas dras med stora störningar en bra bit in på lördagen.

Alla tåg på väg söderut från Stockholms central stoppades på fredagskvällen. Tågen till Göteborg, Karlstad och Oslo kommer inte att börja gå förrän tidigast vid 14-tiden på lördag.

– Trafikverkets personal röjer efter stormen under natten och förmiddagen och vi beräknar att de behöver den tiden. Trafiken till Malmö hoppas vi kommer igång tidigare och tågen till och från Norrköping ska kunna vara igång i morgon bitti, sade Dan Olofsson vid SJ:s pressjour till TT vid 21-tiden.

Stormen Helga

Kissade i handfaten

För tågpassagerarna var väntan på strömlösa tåg frustrerande.

– Folk kissar i handfaten och det luktar även kiss i vagnen, sade Petra Lindquist, en av hundratals passagerare som satt fast i flera timmar på ett tåg i Bro, väster om Stockholm.

Tåget i Bro var ett av tre SJ-tåg som fastnade på linjerna utan el och värme. Passagerarna fick inte kliva av på grund av säkerhetsskäl. Först måste SJ säkra elledningar och kontrollera att det inte riskerade att rasa träd i närheten.

Efter fem timmar fick passagerarna vid Bro lämna tåget.

”Vi hade stegar ner från det gamla tåget, men ingen hjälp för att ta sig upp till det nya tåget. Det var en meter upp till det nya tåget och gamla och handikappade fick tryckas och lyftas upp, så himla dåligt”, skrev Petra Lindquist, via sms till SVT.

SJ uppgav också man inte kunde sätta in ersättningsbussar för de strandsatta eftersom vägarna riskerade att vara svårframkomliga på grund av omkullblåsta träd.

Ersättningar

Alla resenärer som drabbats av störningarna får boka om eller boka av sina resor, oavsett typ av biljett, enligt SJ.

SJ kommer också att betala ut ersättning för mat och boende för passagerare som påbörjat sin resa men fastnat på vägen.

Strömlösa

Stormen slog även ut strömmen för tiotusentals hushåll i södra Sverige.

Som mest var uppemot 45.000 hushåll strömlösa. Vid 22-tiden kvarstod problemen för närmare 25.000 hushåll hos de fyra stora operatörerna Eon, Vattenfall, Ellevio och Kraftringen.

Bilister varnas

På många håll i landet gjorde omkullfallna träd vägarna ofarbara.

Trafikverket gick sent på fredagseftermiddagen ut och varnade bilister i inre Dalsland, Bohuslän, Göteborg, Sjuhäradsbygden, Östergötland, Jönköpings, Kalmar län samt Värmlands län att ta det lugnt eller att helt undvika att ge sig ut i trafiken i berörda områden.

Enligt trafikverket var E22 i Östergötland helt eller delvis avstängd under fredagskvällen.

SMHI varnar för fortsatt ishalka på vägarna i Västmanland, Örebro, Dalarna och Gävleborg.

Dödsolycka i Norrland

På E14 i höjd med Johannisberg i Ånge kommun, Västernorrland, inträffade en dödsolycka, där polisen bedömer att det svåra väglaget har spelat in.

– Det är en frontalkrock mellan två personbilar. Tragiskt nog avled en av förarna, en kvinna född 1995, säger Marcus Grahn, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland.

Stängda broar och inställda färjor

Stormen Helga drabbade först Västkusten. I Göteborg rasade en byggställning. Hårda vindar gjorde också att både Älvsborgsbron i Göteborg och Uddevallabron stängdes. Färjetrafiken från Gotland och andra platser i landet ställdes in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Helga

Mer i ämnet