Nedkissade handfat inne på toaletten på ett SJ-tåg. Foto: Petra Lindquist

”Det är kolsvart och folk kissar i handfaten”

Uppdaterad
Publicerad

En nedriven kontaktledning orsakade ett tågstopp i Bro, mellan Stockholm och Västerås. Hundratals resenärer satt fast i flera timmar utan el och värme – och passagerarna vittnade om kolsvarta vagnar och nedkissade handfat.

I spåren av stormen Helga stod tre av SJ:s tåg ute på linjen utan ström eller värme i flera timmar.

– Det är ledningar som ramlat ned och gjort tågen strömlösa. Det är tåg i Södermanland och Östergötland med 500-600 personer ombord, säger Dan Olofson vid SJ:s pressjour.

Stormen Helga

Ett av tågen stod utanför Bro i Stockholms län till följd av en nedriven kontaktledning. Tåget skulle gå mellan Stockholm och Göteborg.

”Folk kissar i handfaten”

En av de hundratals passagerare som sitter fast i Bro är Petra Lindquist. När SVT Nyheter Stockholm får kontakt med henne säger hon att de stått stilla i tre och en halv timme, och hon vittnar om toaletter som inte går att spola i och vagnar som varit kolsvarta i flera timmar.

– Folk kissar i handfaten och det luktar även kiss i vagnen, säger hon. Vi har fått jättedålig information från SJ. Det vi har fått information om är att de ska komma och titta på området och säkra området, och att vi ska evakueras. 

Stillastående utanför Stockholm

– Vi försöker hjälpa resenärerna så fort som möjligt, men räddningstjänst och Trafikverket måste säkra att det inte finns risker för passagerare att kliva ut, säger Dan Olofson vid SJ:s pressjour.

Strax innan klockan 21 kunde tåget evakueras genom att kopplas ihop med ett annat och köras till Västerås.

”Vi hade stegar ner från det gamla tåget, men ingen hjälp för att ta sig upp till det nya tåget. Det var en meter upp till det nya tåget och gamla och handikappade fick tryckas och lyftas upp, så himla dåligt”, skriver Petra Lindquist, via sms till SVT.

Rullar tidigast lördag 14.00

Tågtrafik västerut från Stockholm har ställts in men ovädret tog en annan bana än beräknat, enligt SJ. Flera tåg står också fast vid andra stationer.

SJ meddelar att tågen mellan Stockholm och Göteborg, samt mellan Stockholm-Värmland-Oslo, kommer att börja rulla tidigast klockan 14.00 i på lördag. Motsvarande prognos för Stockholm-Malmö finns inte i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Helga

Mer i ämnet