Mulham fått byta verktygen på tandläkarmottagningen i Syrien till penna och papper i skolbänken i Sverige. Foto: TT

Syriske tandläkaren: Så jobbkämpar jag i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Mulham Hanino är tandläkare men just nu sitter han i skolbänken för att lära sig det nya språket. De svenska glosorna lär han sig fort, svårare är det att begripa sig på myndigheterna i det nya hemlandet.

Mulham Hanino känner sig lyckligt lottad. Han har lyckats fly kriget i Syrien och på riskfyllda vägar ta sig till Sverige. Han har dessutom en utbildning och ett yrke med sig i bagaget. I Syrien var han tandläkare, ett yrke han vill återuppta i Sverige så fort som möjligt.

– För att komma in i samhället behöver man arbeta. I mitt yrke får man dessutom inte vara borta från för länge utan man behöver praktisera det för att behålla kunskapen, säger han.

Myndigheternas tempo

Därför har han velat ha full fart framåt från första dagen i Sverige. Beredd på att anstränga sig och studera hårt för att nå sitt mål. Men hos svenska myndigheter mötte han ett annat tempo.

– Först fick vi vänta länge på att få uppehållstillstånd. SFI går mycket långsamt. Och Socialstyrelsen tar mycket lång tid på sig bara för att svara på en fråga, säger han lite undrande, som om han misstänker att denna långsamhet är något kulturellt särdrag i hans nya hemland.

Mulham Hanino är inte ovan att ta saker i egna händer och har pressat på för att få veta hur han själv kan underlätta processen. Arbetsförmedlingen informerade honom om att han behövde en specialkurs i svenska för tandläkare. Men när han vände sig till kommunen fick han veta att kursen var för dyr och att kommunen inte hade råd med det just nu.

Övar svenskan så ofta han kan

Under tiden fortsätter Mulham Hanino att studera svenska, både i skolan och vid varje tillfälle han får utanför den. Han vet att han har mycket kvar att lära. Och han har ännu inte hittat någon som kunnat svara på frågan om varför hans nya hemland verkar så ointresserat av att dra nytta av hans kunskaper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.