Ja till klampning från riksdagen

Publicerad

Riksdagen säger ja till regeringens förslag om möjligheten att bland annat klampa utländska långtradare som inte har betalt straffavgifter de fått för regelbrott.

Det ska vara möjligt att klampa, eller på annat sätt stoppa, ett fordon i ett dygn. Men riksdagen vill att regeringen återkommer med förslag som förlänger den tiden.

Förslaget om klampning i upp till ett dygn ska börja gälla den 1 juli och är tänkt att bidra till en mer sund konkurrens mellan svenska och utländska åkare.

Sedan årsskiftet kan myndigheterna lägga på straffavgifter på utländska åkare som tar fler uppdrag att köra last inom Sverige än tillåtet inom en begränsad period. EU-regler sätter en gräns till tre uppdrag per vecka för en utländsk åkare. Men det finns problem med lågavlönade chaufförer från andra länder som bor i bilarna och kör många fler transporter inom Sverige än tillåtet och gör det svårt för åkare här att konkurrera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.