Foto: SVT

”Det finns inget kön för skitstövlar”

Uppdaterad
Publicerad

Unionen startar telefonjouren Mansplainingakuten där experter ger råd kring härskartekniker i arbetslivet. En av de som svarar i telefonen är retorikexperten Elaine Eksvärd, och i Gomorron Sverige gav hon exempel på vad ”mansplaining” är.

Mansplaining handlar om män som går in och förklarar någonting som ingen bett om att få förklarat.

– Jag lyckades inte ens börja ”mansplaina”, sa programledaren Peter Salander.

– Nä, för jag bara körde över dig, sa Elaine Eksvärd

Fackföreningen Unionen har startat en telefonjour för den som känner sig utsatt för ”mansplaining” och härskartekniker på arbetsplatser.

”Inget kön på skitstövlar”

Elaine Eksvärd är en av dem som svarar i jourtelefonen. Hon tycker egentligen inte det handlar om manliga härskartekniker – utan rätt och slätt härskartekniker.

– I till exempel grundskolan är det både pojkar och flickor som blir mobbade. Det försvinner inte bara för att man blir myndig, sa Elaine Eksvärd.

Hon berättar att hon svarade i telefonen på onsdagen och fick samtal från några män som kritiserade ordet.

– De tyckte att ”splaining” hade varit ett bättre ord. Då behöver de inte känna sig som förövare. Det kan jag hålla med om.

– Ska man vara krass så finns det inget kön för skitstövlar.

Göran Persson

Elaine Eksvärds mest minnesvärda mansplaining var när hon blev utsatt av förre statsministern Göran Persson.

– Han frågade vad jag gjorde och svarade att jag arbetade med retorik. Då svarade han: ”Då ska jag berätta för dig vad retorik är”.

Se hela samtalet med Elaine Eksvärd genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.