Gunnar Messa säger att metadonet räddade hans liv. Foto: Ulf Sandlund

”Jag hade varit död utan metadonet”

Uppdaterad
Publicerad

Att få narkotikaklassade preparat mot sitt drogberoende är fortfarande kontroversiellt i Sverige och få patienter vill därför prata öppet om sin behandling. Gunnar Messa vågar.

– Metadonet räddade mitt liv, säger han.

Det är tidig morgon i en lägenhet i Stockholmsförorten Västertorp. Gunnar Messa skruvar av locket på en vit plasttub och tar en klunk.

– Det är inte gott, säger han och grimaserar lite. Men det är ju inte därför jag dricker det.

Sedan 2008 är metadonet en del av Gunnar Messas frukostvanor. Han började med behandlingen efter att ha avtjänat ett fyraårigt fängelsestraff för rån han utfört för att finansiera sitt tunga missbruk.

– För mig kändes det som sista chansen att ta tag i mitt liv, säger han.

Gjorde skillnad

Gunnar Messa är 56 år och började med hasch som 13–åring. Han har testat det mesta i drogväg, säger han. i femton år gick han på heroin.

Fyra gånger försökte han bryta sitt beroende med hjälp av drogfria behandlingar, som tolvstegsmodellen, utan att lyckas. Det var först när han provade metadon som han märkte skillnad.

– Det fyller ett tomrum och gör att jag inte behöver tänka på droger hela tiden, eller hur jag ska få tag i dem, säger Gunnar Messa.

Metadon, som är ett narkotikaklassat läkemedel blockerar suget efter heroin. Gunnar Messa ser medicinen som en förutsättning för att kunna fokusera på orsakerna till missbruket och han har nu gått i terapi i flera år.

– Den som tror att det räcker att bara ta ett läkemedel mot beroendet har missuppfattat detta helt. Man måste lära sig leva igen och det är den biten många missar, säger han.

– Många av oss som missbrukat droger har aldrig levt ett vanligt liv. Jag visste till exempel inte hur man gick på café och fikade utan att vara påtänd. Det har jag fått lära mig.

Vill berätta

Att få narkotikaklassade läkemedel mot sitt drogmissbruk är en omdebatterad vårdinsats i Sverige. Många patienter som ingår i behandlingen vill inte prata om det offentligt.

SVT har sökt en rad personer som med hjälp av behandlingen kunnat studera, skaffa jobb och familj och leva ett normalt liv. Alla har tackat nej till en intervju. ”Det skulle kunna förstöra min karriär om det kom fram att jag går på metadon och varit narkoman”, sade en av de tillfrågade.  

Gunnar Messa ställde upp direkt när SVT ringde. Han tycker att det är viktigt att berätta om behandlingens fördelar, även om han är medveten om att det kan uppfattas som kontroversiellt.

– Det blir ju ofta diskussion om att jag ”byter en drog mot en annan”. Men för mig är inte metadonet en drog. Jag blir inte sänkt eller flummig. Jag funkar och kan göra det alla andra gör. Stiga upp på morgonen och gå till jobbet. Börja leva igen.

Hjälper andra

Att Socialstyrelsen i sina nya riktlinjer nu förtydligar att det är den typ av behandling som Gunnar Messa får som ska vara förstahandsvalet för vården tycker han är bra.

– Det är på tiden. Behandlingen fungerar inte för alla, men för dom som den funkar för är den jättebra. Alla borde få en chans att lägga av, säger Gunnar Messa.

Idag arbetar han med att hjälpa andra ur missbruk, för den ideella organisationen X-cons.

Vad hade hänt om du inte fått behandlingen?

– Jag hade varit död idag, utan tvekan. Utan tvekan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.