Migrationsminister Heléne Fritzon (S) ställs till svars av Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forssell. Foto: TT

Johan Forssell (M): ”En exempellöst illa utformad lagstiftning”

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av en vecka har två domstolar hunnit underkänna den nya gymnasielagen. Nu vill Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna, ställa Socialdemokraterna till svars.

Gymnasielagen, som ska ge ensamkommande som nekats asyl en ny chans till uppehållstillstånd, har nu dömts ut av både Stockholms och Malmös migrationsdomstol.

– Det är en exempellöst illa utformad lagstiftning. Den är slarvigt formulerad och strider mot internationella bestämmelser, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forssell.

Nu kallar han Heléne Fritzon (S), migrationsminister och biträdande justitieminister, till riksdagen för att svara på frågor om gymnasielagen.

– Jag förutsätter att Socialdemokraterna vill ta ansvar för den här soppan, det är trots allt deras lagstiftning, säger Johan Forssell (M).

”Lagen borde rivas upp”

Gymnasielagen har hunnit gälla i knappt två veckor sedan den trädde i kraft den 1 juli. Moderaterna röstade emot förslaget i riksdagen, och Johan Forssell anser att den nya lagen borde slopas helt.

– Den här lagen gör att människor kan få olika beslut från olika domstolar runt om i Sverige, den är inte rättsäkert.

Heléne Fritzon säger i ett skriftlig kommentar att man vill vänta och se om domen överklagas:

Regeringen kan inte uttala sig om migrationsdomstolens bedömning eller på annat sätt kommentera ett enskilt fall. Domen har inte vunnit laga kraft. Det här är en dom i första domstolsinstans. Det återstår att se om domen överklagas.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.