Statsminister Stefan Löfven (S) och miljöminister Åsa Romson (MP). Foto: TT

Intensivt skede i migrationsförhandlingarna

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna mellan allianspartierna, regeringen och Vänsterpartiet är inne i ett mycket intensivt skede.

Ett nytt möte är inplanerat i kväll, erfar SVT, och förhoppningen är att man ska kunna presentera en uppgörelse inom kort.

Enligt SVT:s källor finns det en stark vilja både från Moderaterna och Socialdemokraterna att komma överens, inte minst till följd av trycket från de båda partiernas kommunalråd som kräver ansvarstagande i den akuta flyktingsituationen.

Starkt motstånd från MP och C

En av de svåraste frågorna att enas om är tillfälliga uppehållstillstånd som Moderaterna har ställt som ultimatum för att en uppgörelse ska bli av. Men där har de två stora partierna ett starkt motstånd från sina koalitionspartners Miljöpartiet och Centerpartiet.

#flykt

– Socialdemokraterna vill hitta sätt att begränsa inflödet av flyktingar men frågan är vad som är mest effektivt, säger en källa.

Djup spricka mellan MP och S

Sprickan mellan S och MP är djup i flyktingpolitiken men förhoppningen är ändå att MP ska gå med på en kompromiss.

Det är långtifrån bara migrationsfrågor som ligger på bordet, även hur man ska få till stånd en bättre integration finns med i förhandlingarna. Där för flera av partierna fram förslag om enklare jobb som till exempel en utvidgning av Rut-avdraget. Och i den frågan finns en samsyn mellan MP och allianspartierna.

”M backar från gränskontroller”

Tidigare i dag uppgav en källa för SVT att man var överens om en tillfällig skärpning av gränskontrollerna. Det har Moderaterna tidigare fört fram som ett krav gentemot regeringen. Men partiet har nu backat. Ökade gränskontroller skulle innebära en alltför stor belastning på polisen samt stora praktiska konsekvenser vid Sveriges gräns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet