Foto: TT

Kan få IT-studielån avskrivna

Uppdaterad
Publicerad

Könsbalansen på IT-utbildningar kan jämnas ut med erbjudanden om avskrivna studielån för kvinnor, enligt Digitaliseringskommissionen.

Kommissionen anser dessutom att myndigheter i första hand bör kommunicera digitalt.

I ett betänkande pekar kommissionen ut ytterligare elva åtgärder och sex strategiska områden som man anser staten ska prioritera för att säkerställa att Sveriges digitala omställning blir framgångsrik.

En treårig utfasning av så kallad fysisk post från statliga myndigheter och en övergång till att det normala i stället blir digital kommunikation, är ett förslag i betänkandet, som TT har tagit del av.

Betänkandet ska presenteras för IT-minister Mehmet Kaplan (MP) på tisdagen.

Det beräknas ge en statsfinansiell besparing på 1,4 miljarder kronor på tio år. Dessutom tror kommissionen på en positiv miljömässig effekt, med en nedgång för svenska koldioxidutsläpp med 60 000 ton. Det motsvarar utsläppen från 30 000 bensinbilar under ett år.

Ett annat förslag är att införa ett system för omfattande låneavskrivning för underrepresenterade kön på vissa IT-utbildningar. Förslaget är att börja skriva av lånen för sex terminers studier för underrepresenterade kön efter examen tills det att minst 30 procent av studenterna tillhör det underrepresenterade könet.

”Incitamentsprogrammet bör införas för de högre IT-utbildningar som har en könsbalans på under 15 procent av underrepresenterat kön”, skriver Digitaliseringskommissionen.

Fakta: Sex strategiska områden

Digitaliseringen av Sverige bör ske med utgångspunkt från sex strategiska områden, enligt Digitaliseringskommissionen.

Det handlar om statligt engagemang, regelverk, kompetensförsörjning, infrastruktur, datadriven innovation och säkerhet och integritet.

Kommissionen identifierar utifrån detta behov av utredningar av en rad IT-relaterade frågor och lägger även fram 13 konkreta förslag till åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.