Foto: TT

Kanelbullen kan bli kanelwrap

Uppdaterad
Publicerad

Ett av svenskarnas mest omtyckta fikabröd firas i dag. Hembakningsrådet tror att den folkkära kaffebrödsklassikern kan få nytt utseende.

– Det vore väldigt spännande med en kanelwrap, säger projektledaren Birgit Nilsson Bergström.

I dag firar kanelbullens dag 16 år. Enligt Birgitte Nilsson Bergström är doften av nybakade kanelbullar välkänd för de flesta och väcker angenäma minnen.

– Kanelbullen står för omsorg och hemkänsla, säger hon.

Nytt utseende

Förra året fick bakverkskollegan semlan en ny form. På semmeldagen, även kallad fettisdagen, gick det att köpa semlan i wrap- och pizzaform. Birgit Nilsson Bergström tycker att det vore spännande med en ny version av kanelbullen.

– Det skulle inte förvåna mig om någon får en idé om en kanelwrap eller kanelpizza. Men jag tror inte att det slår den traditionella formen, säger hon.

Kanelbullen står stark

Kanelbullen, som blev vanlig i de svenska hushållen i början av 1950-talet, har på senare år fått konkurrens av nya importerade bakverk, som amerikanska cupcakes och franska macarons.

– Jag tror att den står stark. Det är lite folkhemskänsla över kanelbullen, säger hon.

Fakta: Kanelbullens dag

Sedan 1999 har kanelbullens dag infallit den 4 oktober, då den infördes på initiativ av Hembakningsrådet. Statistik från undersökningsföretaget GFK visar att 52 procent av Sveriges befolkning köper en bulle på kanelbullens dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.