Kanske en strimma av sol tränger igenom molnen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Om det hade varit Gustav Fridolin eller Åsa Romson, som presenterat förslaget till ny utlänningslag hade de antagligen ansträngt sig för att måla bilden av omfattande korrigeringar åt det generösa hållet. Men nu var det Morgan Johansson som talade och han framhåller att Sverige med den nya politiken lägger sig på EU:s miniminivå för flyktingmottagande.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Det hade varit näst intill omöjligt för regeringen att inte ta hänsyn till remissinstanserna som totalt och brutalt sågade det ursprungliga förslaget. Varför skicka ut på remiss om man inte är intresserad av svaren?

Och hur skulle språkrören kunnat förklara och försvara att de nonchalerar invändningar när Gustav Fridolin själv sagt att det tidigare regeringsförslaget var kontraproduktivt. Språkrören ska dessutom möta sina omskakade partikamrater på kongress i Karlstad, där solen nog inte kommer att skina, i alla fall inte bildligt.

Skräckscenario för regeringen

Men kanske en strimma av sol tränger igenom molnen efter den nu reviderade flyktingpolitiken. Även socialdemokrater har protesterat mot regeringens flyktingpolitik. Men Morgan Johansson kan känna sig trygg med att 70 procent av väljarna står bakom det så kallade andrummet i svensk flyktingpolitik. 

Regeringens skräckscenario är det ska bli som det var i höstas när Sverige fick ta emot tiotusentals asylsökande på kort tid. Då var regeringens ministrar skakade. De varnade, på den ena presskonferensen efter den andra, för att Sverige står inför en systemkollaps. Deras rädsla fortplantade sig antagligen ut bland människor i Sverige.

Inga problem

Därför var det viktigt för Morgan Johansson att fortsätta att signalera att förändringarna i lagrådsremissen inte på långa vägar gör Sverige till något drömland att söka sig till. Men han kunde samtidigt kosta på sig ett par eftergifter eftersom flyktingströmmarna mattats av väsentligt efter att både Sverige och EU täppt till gränserna. 

Det lär inte bli några problem för regeringen att få igenom sin politik. Det den kan hoppas på är att det inte blir enbart med stöd av Sverigedemokraterna och Moderaterna. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.