Anders Borg och Björn Rosengren är två exempel på politiker som efter sina ministerjobb lämnat för toppjobb, nu föreslår Sven Heckscher karenstid. Foto: TT

Karenstid föreslås för ministrar som byter jobb

Uppdaterad
Publicerad

Karenstid på maximalt ett år för ministrar och statssekreterare som lämnar politiken, föreslår en ny utredning. Dessutom föreslås en ny nämnd i riksdagen som ska pröva alla nya jobb, förutom nya jobb inom statlig verksamhet.

Under många år har diskussionen då och då hettat till när det kommer till toppolitiker som lämnar politiken och direkt går över till näringslivet.  Exemplen är många, på såväl socialdemokratiska som borgerliga politiker, som har gjort ”sidbyten” som har väckt heta känslor.

Tidigare socialdemokratiska näringsministern Björn Rosengrens snabba övergång till ett toppjobb inom Stenbecksfären var omdiskuterat, liksom förre moderata finansministern Anders Borgs snabba byte till en tung chefsposition inom Kinnevik, är två exempel.

Ny nämnd ska inrättas

Regeringens särskilda utredare Sten Heckscher, en gång socialdemokratisk näringsminister, har fått i uppdrag av civilminister Ardalan Shekarabi (S) att utreda en karenstid för ministrar och statssekreterare. Syftet: få bukt med den förtroendeskada som en del övergångar till näringslivet kan leda till. 

Heckscher kommer att föreslå att en ny nämnd inrättas under riksdagens paraply. Denna nämnd, ”nämnden för prövningar av statsråds och statssekreterares övergångar”, ska godkänna alla nya jobb som tidigare ministrar och statssekretare vill ta.

Nämnden ska bestå av tidigare statssekreterare, tidigare ministrar och en domare. Minst tre måste vara med om att fatta beslut för att det ska gälla.

Ardalan Shekarabi säger att utredningens förslag ska remissbehandlas så snart som möjligt och att avsikten är att fatta beslut inom mandatperioden.

– Det här är viktigt för att värna tilliten till offentliga institutioner, säger han.

Europarådets organ för korruptionsövervakning har tidigare rekommenderat Sverige att införa sådana regler kring detta.

Nya anställningen kan få vänta

Kort sagt ska nämnden besluta om det är okej att ta det nya jobbet. Om inte fattas beslut om en karenstid på maximalt ett år, vilket innebär att den nya anställningen får vänta.

Nämnden kan också besluta om en ”ämnesrestriktion”, som innebär att en viss minister eller statssekreterare inte ska få jobba inom ett visst område inom karensperioden.

Jobberbjudanden som kommer att stoppas är sådana som anses kunna leda till en förtroendeskada hos allmänheten, en ekonomisk skada för staten, eller där en enskild person får en otillbörlig fördel av sin tidigare position.

Utredningens förslag gäller bara ministrar och statssekreterare, men kan komma att användas som mall för en liknande modell inom andra myndigheter.

Förslaget

Särskild lag som ålägger avgående statsråd och statssekretare att anmäla nya jobb utanför staten till särskild nämnd.

Nämnden ska inom tre veckor pröva risken för intressekonflikter utifrån risk för ekonomisk skada, otillbörligt gynnande samt risk för förtroendeskada.

Nämnden kan införa tolv månaders karens innan anställningen får påbörjas.

Nämnden kan även införa ämnesrestriktion, som innebär att anställningen får påbörjas men att vissa frågor inte får hanteras första tolv månaderna.

Lagen innehåller inga sanktioner.

Källa: SOU 2017:3

De gick till näringslivet

De flesta av OECD:s medlemsländer har infört regleringar för att undvika intressekonflikter.

Det finns gott om tidigare statsråd som snabbt hamnat i näringslivet inom samma yrkesområde som de tidigare haft ansvar för. Den förre statsministern Göran Persson (S), som själv kritiserat folk för att gå från politiken till näringslivet, blev konsult på kommunikationsfirman JKL och sitter i dag i flera bolagsstyrelser, bland annat som ordförande i Sveaskog.

Förre finansministern Anders Borg (M) blev rådgivare till Citigroup, en av världens största finansaktörer. Den tidigare skatte- och näringsministern Thomas Östros (S) blev vd för Bankföreningen.

Den tidigare finansministern Pär Nuder (S) är rådgivare i riskkapitalbolaget EQT, och förra näringsministern Maud Olofsson (C) är i dag styrelseproffs med plats i bland annat LKAB, Diös och Visita.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.