Foto: TT

Kärnkraft i fokus på Vänsterpartiets kongress

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds Vänsterpartiets kongress i Örebro, där ett av partiledningens förslag innebär en förändrad syn på kärnkraften. Istället för en omedelbar avveckling vill man kunna behålla kärnkraften under en övergångstid för att begränsa fossila bränslen som brunkol.

– Vi får inte avveckla kärnkraften på ett sådant sätt att koldioxidutsläppen ökar. Vi ser ju att ett av de stora problemen i dag är all brunkol som används för att producera energi, säger Brittis Benzler (V), ledamot i partistyrelsen.

– Istället för att kräva omedelbar avveckling så säger vi avveckla när vi kan ersätta med förnyelsebart.

Vänsterpartiets kongress 2016

Kärnkraftsmotstånd historisk hjärtefråga

Motståndet mot kärnkraften har under årtionden varit en hjärtefråga för Vänsterpartiet. Men när man i dag samlas i Örebro för kongress är det bland annat med ett förslag om att inte avveckla kärnkraften omedelbart.

Istället vill partiledningen att kärnkraften behålls medan förnyelsebar energi tas fram. När det kommer till avveckling så vill man också ta hänsyn till om Sverige ska kunna sälja energi till exempelvis Tyskland där den kan ersätta energi från brunkol.

”Successiv avveckling”

Förslagen ingår i partistyrelsens förslag till ett nytt ekologiskt-ekonomiskt program. Där sägs visserligen att kärnkraften är osäker och försvårar omställningen till förnybar energi, men det står också att Vänsterpartiet vill ha en ”successiv avveckling” i takt med att det förnybara byggs ut, och att man ska ”ta hänsyn till den svenska kärnkraftens möjlighet att bidra till minskade utsläpp från fossila kraftverk på den nordeuropeiska elmarknaden”.

– Kärnkraftens historia i Sverige är slut. Däremot kan man väl kanske säga att vi glider från ”avveckla kärnkraften, helst i dag” till ”avveckla kärnkraften i en snar framtid”, säger Brittis Benzler (V).

Har inte Vänsterpartiet tidigare krävt en omedelbar avveckling?

– Precis. Det har vi krävt, en omedelbar avveckling, och här ser vi att vi behöver säga ”avveckla i takt med att förnyelsebara byggs ut”. Men vi säger absolut nej till ny kärnkraft och är positiva till de reaktorer som efterhand stängs. Vi ser också att om man i morgon skulle få välja mellan att stänga ett kärnkraftverk och avveckla en massa brunkol, då skulle vi välja en massa brunkol.

Möter internt motstånd

Förslaget kommer dock inte att röstas igenom utan motstånd. Ett tiotal motioner kräver att texten ändras på olika sätt.

– Det öppnar upp för att man normaliserar kärnkraften som den är i dag, istället för att fokusera på att vi faktiskt är ett parti som är emot kärnkraft, säger Christofer Bengtsson (V), delegationschef för Vänsterpartiet i Halland.

– Det finns många som håller med oss i vår ståndpunkt och jag tror att vi har en god chans att lyckas rösta igenom en förändring av den här texten.

Följ kongressen här med SVT Forum från klockan 13

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vänsterpartiets kongress 2016

Mer i ämnet