Inte ens Mr Hyde vill fälla Socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Fiende och vän i samma skepnad. Som något av en doktor Jekyll och Mr Hyde – litteraturens mest kända personlighetsklyvning – ska Jonas Sjöstedt förhålla sig till regeringen med både samarbete och motstånd. Som ett svar till kritikerna, som vill se mera Jekyll i vänsterpolitiken, attackerade Sjöstedt regeringen i sitt tal.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Det centrala för Vänsterpartiet är att visa att det har en roll att spela. Sjöstedts tal var kryddat med vad han ser som framgångar i budgetförhandlingarna med regeringen.

Problemet utifrån Vänsterns perspektiv är att Socialdemokraterna också tar åt sig äran och att det till syvende och sist är finansminister Magdalena Andersson som står på ett podium i Rosenbad och presenterar budgeten.

Vänsterpartiets kongress 2016

Inget öppet uppror

För att Vänsterpartiet ska slå igenom krävs mycket djupare avtryck, kommer det att heta i debatten på kongressen i Örebro. Annars kan det vara med lagarbetet med den rödgröna regeringen.

Kompanjoner eller stenhård opposition är ingen ny diskussion inom Vänstern.

På Gudrun Schymans tid, när Vänsterpartiet samarbetade med Göran Perssons regering, var partiet ofta i uppror. Dåvarande gruppledaren Lars Bäckström och vice ordförande Johan Lönnroth, som förhandlade med regeringen, skälldes för att vara höger och dörrmatta till regeringen och för att toppstyra utan att partikongresserna hade något att säga till om. Den sortens öppna uppror syns inte idag. För att vara Vänsterpartiet verkar det vara ovanligt lugnt.

Kravet: Skrota regeringssamarbetet

Skåningarna och göteborgarna kräver nu alltså att Vänsterpartiet skrotar samarbetet med regeringen om partiet inte får igenom höjda skatter för de rika och större satsningar på välfärden.

Så lär det inte bli. Samarbetet kommer med största sannolikhet att fortsätta.

Trots en Magdalena Andersson, som uttryckt motvilja mot skattehöjningar som medför stora förändringar i människors plånböcker. Politiken ska vara förutsägbar för väljarna, är hennes resonemang. Hittills har hon till exempel avvisat avtrappade ränteavdrag och en comeback för fastighetsskatten.

Inte ens Mr Hyde vill fälla S

Vinster i välfärden har varit Vänsterpartiets vassaste profilfråga, som nu ligger i en utredning ledd av socialdemokraten Ilmar Reepalu. Av det som hittills kommit fram ser det inte ut att bli ett så långtgående förslag i riktning mot vinst förbud som Vänstern vill ha.

I sitt kongresstal blåste Sjöstedt till strid mot regeringen när det skarpa förslaget presenteras i höst.

Men när sanningens minut kommer landar vänsterpartiet i samma gamla, för de så trista, återvändsgränd:

Vad ska de göra? Hur mycket hårt mot hårt kan de sätta?

Inte ens en Mr Hyde i vänstertappning kan bidra till att fälla en socialdemokratiskt ledd regering så att en borgerlig tar över.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Vänsterpartiets kongress 2016

Mer i ämnet