Ebba Busch Thor (KD) frågades ut på pridefestivalen i Stockholm av Gisela Janis, ordförande RFSL Ungdom och Ulrika Westerlund, ordförande RFSL. Foto: TT

KD-ledaren: Fog för självkritik

Publicerad

Den nya KD-ledaren Ebba Busch Thor leder ett parti som röstat emot många reformer för hbtq-personers rättigheter.

– I vissa frågor har vi landat fel på grund av okunskap, säger hon till TT.

Kristdemokraternas ledare frågades ut av RFSL på Pridefestivalen i Stockholm. Ett ämne var att transpersoner tidigare tvingades till sterilisering för att få byta juridiskt kön. Detta ändrades 2013 efter att KD, som i många år förhalat frågan, bytt åsikt.

– Det är en fråga där vi har fog för självkritik. Det är en orimlig motsättning att behöva välja mellan att kunna få barn och att vara det kön man är, säger Busch Thor.

Öppnar för skadestånd

RFSL driver frågan om att de som tvångssteriliserats ska ha rätt till skadestånd av staten. Busch Thor utesluter inte att KD kan komma att ställa sig bakom det kravet.

– Vi följer frågan och har en stor ödmjukhet inför att det här har varit en väldigt tuff situation för många som har blivit tvångssteriliserade, säger hon.

I många familjepolitiska frågor ligger dock KD:s ledare fortfarande långt från RFSL. Dit hör frågan om ifall barn ska kunna ha fler än två vårdnadshavare.

– Vi är negativt inställda till det, av den anledningen att det redan i dag kan uppstå ganska komplicerade situationer när det bara finns två föräldrar involverade, säger Busch Thor.

– Vi ser att det finns en stor risk för komplikationer som gör att barnet hamnar i kläm vid exempelvis separationer när det finns fler föräldrar.

Ändrar linje?

Frågan är om partiet med Ebba Busch Thor vid rodret styr in på en mer hbtq-vänlig linje.

– Jag hoppas att det fog som har funnits för självkritik hos kristdemokraterna tidigare, där vi ibland i vissa frågor har landat fel bland annat på grund av okunskap, är förbi idag. Men vi kommer nog aldrig driva fullt ut det som står på RFSL:s lista, säger hon.

– Men jag personligen är till exempel tydlig med att jag tycker att Kristdemokraterna ska ställa sig bakom homosexuellas rätt att adoptera, och därmed ändra hållning i den frågan.

KD och hbtq-frågor

KD var emot partnerskapslagen när den infördes 1994.

KD var emot den könsneutrala äktenskapslagen som kom 2009.

KD röstade även nej till lesbiska pars rätt till insemination vid klinik, som infördes 2005.

KD är emot ensamstående kvinnors rätt till assisterad befrukting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.