Foto: TT

KD-ledaren: Räds inte ett nej till DÖ

Uppdaterad
Publicerad

KD-ledaren Ebba Busch Thor kommenterar nu den interna kritiken mot decemberöverenskommelsen. – Vi kommer att stå redo oavsett om decemberöverenskommelsen får stöd av rikstinget i morgon eller om den faller, säger hon.

Allt fler partidistrikt uppger att de vill riva upp DÖ med regeringen. Även partiledaren Ebba Busch Thors hemdistrikt Uppsala säger nej till överenskommelsen.

KDU:s ordförande Sara Skyttedal, som driver linjen att Decemberöverenskommelsen ska rivas upp, säger till SVT Nyheter att det nu är sammanlagt nio av 26 partidistrikt som har anslutit sig till samma linje. Hon tror att fler distrikt kommer att fatta beslut i samma riktning innan de 274 ombuden från hela landet ska rösta under fredagseftermiddagen.

KD-strid om DÖ

Men partiledaren Ebba Busch Thor säger sig inte vara nervös för ett nederlag.

– Jag är inte orolig för något utfall i frågan om Decemberöverenskommelsen. Jag är tydlig med att det är klokare att hålla fast vid den, men faller kommer jag att följa det beslutet. Jag tror att det är en styrka för en partiledare att man kan lyssna på sin folkrörelse i en sådan viktig fråga som påverkar Sverige och det politiska landskapet för många år framöver, säger hon till SVT Nyheter.

Busch Thor vill inte spekulera i vilka konsekvenserna blir för Alliansen om rikstinget säger nej till DÖ.

– Faller decemberöverenskommelsen på rikstinget i morgon då är Kristdemokraterna inte längre en del utav den, säger hon till TT.

Vill inte kalla det prestigeförlust

Ett nej till decemberöverenskommelsen vore ett stort nederlag för KD-ledaren, menar SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Men Ebba Busch Thor menar istället att det handlar om demokrati.

– Det vore inte en prestigeförlust och jag tycker att det är ett tråkigt sätt att se på en folkrörelse och se på partidemokratin. I en sån här viktig fråga som decemberöverenskommelsen som slöts av vår tidigare partiledare under väldigt tuffa omständigheter där medlemmarna inte haft möjlighet att säga sitt så måste man när medlemmarna har den möjligheten vara beredd att lyssna till det. Samtidigt är jag tydlig med att det är klokare att hålla fast vid den.

Finns en plan B

Enligt Busch Thor så finns det en plan för hur KD ska agera om det blir ett nej till DÖ på rikstinget.

– Vi har skissat på många olika vägar. I bland i debatten låter det som om att det finns ett givet utfall om Decemberöverenskommelsen faller. Så ser inte vi det, säger hon till TT.

”Trovärdighetsfråga”

Björn-Owe Björk, förste vice ordf för Kristdemokraterna i Uppsala län, som i dag enades om att rösta för att DÖ ska rivas upp, säger att det är en trovärdighetsfråga.

– Våra väljare, som som röstade på oss 2014, de förväntar sig att vi ska driva kristdemokratisk politik och det ska vi göra hela vägen fram till omröstning. Man tappar lite i trovärdighet om man driver en politik för att sedan inte rösta på den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KD-strid om DÖ

Mer i ämnet