Anders Andersson (KD) var jublande glad efter KD:s nej till Decemberöverenskommelsen. Foto: TT

DÖ-motståndare firar: ”Vi har rivit en betongmur”

Uppdaterad
Publicerad

Vinnarna inom KD jublar efter rikstingets nej till DÖ. ”Man sa att det var gjutet i betong. Men betongväggar kunde de slå ned i Berlin, och vi har slagit ned en betongvägg i svensk politik” säger Anders Andersson (KD).

Anders Andersson (KD) från Kalmar län och Sara Skyttedal, ordförande i KDU, är två personer som gått i bräschen för motståndet mot Decemberöverenskommelsen inom Kristdemokraterna.

I en intervju med SVT efter rikstingets beslut gick det knappast att missa att Andersson och Skyttedal var på gott humör. Sara Skyttedal kom in i studion med en champagneflaska i näven.

DÖ upphävd

– Det är en enormt stor seger för Kristdemokraternas väljare. 7 av 10 kristdemokratiska väljare vill riva upp DÖ, det är mot dem som som vi ska vara trogna och rikstinget har gett partiledningen tydligt mandat att vi nu ska vara det, säger Skyttedal.

”Vi har slagit ned en betongvägg”

Anders Andersson var mycket entusiastisk.

– Precis som Sara säger så är det här ett kvitto för våra väljare att vi står upp för en allianspolitik och en kristdemokratisk politik. Vi är inte beredda på att vara stödtrupper åt Stefan Löfven under den här eller nästa mandatperiod, säger han.

– Det är många som har sagt under veckan att det här var omöjligt, att det är gjutet i betong. Men betongväggar kunde de slå ned i Berlin, och vi har slagit ned en betongvägg i svensk politik. Människor behöver faktiskt inte vända sig till SD för att protestera mot Stefan Löfven utan nu har ett alliansparti trätt fram, fortsätter Andersson.

”Vi tappar trovärdighet”

Tuve Skånberg (KD) , riksdagsledamot, är en av de största försvararna av DÖ. Han var mer lågmäld efter beslutet.

– Gläd er i dag, det kommer andra dagar efter detta. Det här är inte en bra väg att gå. Vi har sagt upp ett avtal utan att ens kolla med de andra parterna, inte ens våra allianspartners. Vi kommer få jobba mycket med att upprätta vår trovärdighet, säger han.

– Jag har varit med och sett hur frågan stötts och blötts bland partier och statsvetare. Än så länge har jag inte sett något alternativ till DÖ. Nu är det obanad väg som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DÖ upphävd

Mer i ämnet