Magnus Hagevi, statsvetare på Linnéuniversitetet. Foto: SVT

Statsvetare: ”Effekten av KD:s beslut oklar”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Magnus Hagevi, statsvetare på Linnéuniversitetet är det oklart vilken betydelse KD-beslutet får. Om andra partier väljer att stanna kvar i Decemberöverenskommelsen (DÖ) får KD:s sorti ingen effekt, menar han.

– När Kristdemokraterna lämnar DÖ så har de andra partierna möjlighet att stanna kvar. Lämnar de inte så händer, på kort sikt, ingenting så länge oppositionspartierna lägger fram separata budgetförslag. Det är först om allianspartierna lägger en gemensam budget och röstar på den som regeringen skulle kunna förlora i en omröstning. Men de andra partierna har ju ingen överenskommelse om det, säger Hagevi.

– Och då kommer ingenting att hända under den här mandatperioden.

KD-strid om DÖ

Men det är oklart vad som händer nästa mandatperiod, DÖ gäller ju fram till 2022, som den är skriven nu. När KD inte är med så är frågan om överenskommelsen är bruten och om den inte längre gäller. Det beror på hur de andra borgerliga partierna, S och MP ser på det.

Påverkar inte i praktiken

Enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, påverkar inte KD:s beslut att lämna DÖ något i praktiken.

– Det behöver inte ha någon direkt betydelse för det politiska läget. Regeringen behöver inte Decemberöverenskommelsen när de borgerliga partierna lägger egna budgetförslag, säger Möller.

Allians-budet med SD-stöd kan fälla

Först om Alliansen skriver en gemensam budgetmotion och röstar för den samtidigt som SD röstar för den är regeringens budget i fara.

– Jag kan tänka mig att den situationen kan uppstå 2017 om Alliansen vill formera ett trovärdigt regeringsalternativ. Då är det nära ett ordinarie riksdagsval och risken för ett extraval är begränsad, säger Tommy Möller.

KD:s beslut kan påverka M

Även inom Moderaterna, som håller partistämma om en vecka, finns ett motstånd mot DÖ och KD:s beslut kan påverka opinionen inom M, enligt Möller.

– Där är skillnaden att Moderatledaren var en drivande aktör i Decemberöverenskommelsen och känner ett personligt ansvar för att den upprätthålls. Därför kommer hon kanske att stödja den på ett helt annat sätt än Ebba Busch Thor gjort, säger Tommy Möller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KD-strid om DÖ

Mer i ämnet