Kent Ekeroth (SD) står åtalad för ringa misshandel. Foto: TT

Kent Ekeroth (SD) redan ersatt i justitieutskottet

Uppdaterad
Publicerad

Den misshandelsåtalade SD-ledamoten Kent Ekeroth har ännu inte dömts, men han har redan blivit ersatt i riksdagens justitieutskott, rapporterar Dagens Nyheter.

I morgon väntas domen mot Kent Ekeroth, som står åtalad för ringa misshandel i samband med ett krogbesök i höstas. Men redan nu står det klart att Sverigedemokraternas ledning petat honom från platsen i riksdagens justitieutskott. Ersättare blir den avhoppade moderaten Patrick Reslow, uppger Dagens Nyheter.

– Jag har ersatt Kent som hans efterträdare. Jag är arbetande suppleant eftersom Kent har timeout för tillfället, säger Patrick Reslow till tidningen.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

LÄS MER: Kent Ekeroth inför rätta

Sedan Reslow lämnade Moderaterna i mitten av maj har han formellt agerat som politisk vilde. Han har dock varit hemmahörande i SD:s riksdagsgrupp. Vid partibytet betonade SD-ledaren Jimmie Åkesson Reslows juridiska utbildning som en tillgång.

MATS KNUTSON: Partiledningen har tagit sin hand från Ekeroth

Ända sedan det stod klart att Kent Ekeroth skulle åtalas för krogincidenten, då han slog en man i ansiktet, har partiledningen uppmanat honom att ställa sin plats i justititeutskottet till förfogande. Ekeroth har dock vägrat och under hela vintern har hans plats stått tom.

TV: Övervakningsfilmen visar slaget

Onsdag klockan 11 väntas Stockholms tingsrätt förkunna domen i Ekerothmålet. Om Sverigedemokraternas tidigare kandidat till justitieministerposten skulle befinnas skyldig så är dagsböter troliga straffet. SD:s gruppledare Mattias Karlsson har dock tidigare sagt att en person som nyligen döms för våldsbrott inte kan företräda partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

Mer i ämnet