Sverigedemokraternas Kent Ekeroth. Foto: TT/Anders Wiklund

Kent Ekeroth polisanmäld efter bråk vid Stureplan

Uppdaterad
Publicerad

Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten, Kent Ekeroth, slog en man i ansiktet utanför en Stureplansklubb natten till torsdagen. Ekeroth hävdar själv att det var självförsvar. SD:s partiledare Jimmie Åkesson uppmanar nu Kent Ekeroth att ta en time out.

Enligt Aftonbladet ska bråket ha inträffat vid 02:30-tiden i kön till Stureplansklubben Solidaritet. Då Kent Ekeroth nekades inträde till klubben ska en man i kön ha uttalat sig provocerande, varpå Ekeroth ska ha gett honom ett knytnäveslag i ansiktet.

På torsdagseftermiddagen uppmanade SD:s partiledare Jimmie Åkesson Kent Ekeroth att ta en time out.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

Kent Ekeroth själv vill inte ställa upp på en intervju men kommenterar händelsen i ett sms till SVT Nyheter.

”Lättare örfil”

Riksdagsledamoten skriver att han hade sällskap av två SÄPO-vakter som var upptagna med att omhänderta en okänd man som försökt attackera honom, när han, enligt egen utsago, plötsligt blev oprovocerat slagen i ansiktet av ytterligare en okänd man.

”Situationen var utsatt och det hela var mycket obehagligt. Jag försvarade mig reflexmässigt genom att ge angriparen en lättare örfil tillbaka. Det blev lite distans mellan honom och mig och bråket avvärjdes. Efteråt kom polisen och verkade omhänderta flera av de som legat bakom angreppet mot mig”, skriver Kent Ekeroth i ett sms till SVT Nyheter.

”En ordentlig örfil”

Driftchefen på nattklubben Solidaritet, Peter Ohlsson, har också kommenterat händelsen.

– Han ger en gäst som står och köar bakom honom en ordentlig örfil, säger Peter Ohlsson till Expressen.

– Han (Ekeroth) blev nekad för att han var märkbart berusad och vi sa som det var. Vi kan inte säkerställa hans säkerhet. Han fäller en nedlåtande kommentar till entrévärden att vi minsann kommer få veta i sinom tid att vi har gjort fel.

SVT har varit i kontakt med Peter Ohlsson som skriver: ”Vi har valt att inte kommentera händelsen ytterligare”.

”Har kommit in anmälan”

Sverigedemokratens livvakter tillkallade också polis, som snabbt var på plats. Ingen av de inblandade ska ha fått några allvarliga skador.

Polisen bekräftar att en anmälan om misshandel upprättas.

– Ja, det har kommit en en misshandels-anmälan från den platsen vid ungefär den tiden som du nämner. Det har också kommit in en motanmälan som även den rör misshandel. Det är inte helt ovanligt i sådana här fall, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

– Nu ska vi vidta de vanliga utredningsåtgärderna för att försöka bringa klarhet i vad som hänt.

”Ingen omhändertagen”

Enligt Lars Byström har ingen omhändertagits i samband med det inträffade.

– Vi vidtog de rutinmässiga åtgärderna på plats med förhör av de inblandade och vittnen. Men vad jag hört så har ingen frihetsberövats.

Polisen är i nuläget förtegen med detaljer om händelsen.

– Vad som framkommer exakt i anmälan kan jag inte gå in på, säger Lars Byström.

Läs hela Kent Ekeroths svar här:

Jag hade sällskap av två SÄPO-vakter som var upptagna med att omhänderta en okänd man som försökt attackerat mig. Då blev jag plötsligt oprovocerat slagen i ansiktet av ytterligare en okänd man. Situationen var utsatt och det hela var mycket obehagligt. Jag försvarade mig reflexmässigt genom att ge angriparen en lättare örfil tillbaka. Det blev lite distans mellan honom och mig och bråket avvärjdes. Efteråt kom polisen och verkade omhänderta flera av de som legat bakom angreppet mot mig. 

Hot och våld mot politiker blir allt vanligare. Själv har jag tappat räkningen på hur många gånger jag blivit angripen för min politiska uppfattning. Bara för en dryg månad sedan blev jag påhoppad när jag lämnade Riksdagen. Det gör mig ledsen. Varför vill man skada någon för att man inte håller med om en åsikt?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

Mer i ämnet