Kent Ekeroth tillbaka i riksdagen Foto: SVT

Kent Ekeroth tillbaka i riksdagen: Jag har haft rätt hela tiden

Uppdaterad
Publicerad

När riksdagen öppnar i januari gör en av de mest omstridda ledamöterna där comeback, Sverigedemokraternas Kent Ekeroth. Men frågan är vilket utrymme han kommer att få av sitt parti.

Kent Ekeroth fälldes i tingsrätten, och friades i hovrätten misstänkt för ringa misshandel efter ett bråk i en krogkö.

– Rättegången i tingsrätten var farsartad. Det skulle aldrig blivit något åtal. Jag kommer att anmäla en av vakterna som vittnade mot mig för mened och överväger att anmäla åklagaren för obefogat åtal, säger Kent Ekeroth.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

Sedan bråket i krogkön i november 2016 har han i stort sett varit borta från riksdagen, men nu är han tillbaka.

– Jag lämnade in ett par motioner i höstas och kommer att vara med i en del debatter i vår. Bland annat om utvisningar av kriminella invandrare och i den utrikespolitiska debatten.

Oklar framtida roll

I övrigt är det oklart vilken roll han nu kommer att få. Efter flera uppmärksammade incidenter där Ekeroth har hamnat i bråk har Sverigedemokraternas partiledning öppet ifrågasatt Kent Ekeroths omdöme.

– Som riksdagsledamot ska man inte vara ute klockan fem på morgonen och om någon skriker okvädningsord åt en och man har polisen med sig så ber man polisen hantera det. Man behöver inte gå fram och tjafsa med den personen då, sade partiets gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, i en intervju i SVT i november.

”Har gjort ett bra jobb i utskottet”

Kent Ekeroth har ingen förståelse för det resonemanget.

– Mattias Karlssons uttalande om att jag har utegångsförbud efter en viss tid är väldigt konstigt med tanke på att han själv är ute och festar, och det är heller inget som har kommunicerats i justitieutskottet och jag har också gjort ett bra jobb i utskottet, säger Kent Ekeroth.

Han säger att det inte är hans fel att folk kommer fram och bråkar när han är ute, men lämnar nu ändå på ledningens uppmaning, om än motvilligt, sin plats i justitieutskottet. Men till riksdagsvalet i höst tänker han kandidera.

”Att de ogillar mig är gott betyg”

Kent Ekeroth är känd för sin fräna stil och tuffa retorik. Han är mycket populär bland en del av partiets anhängare samtidigt som han är ett rött skynke för sin motståndare.

– Att det politiska och mediala etablissemanget ogillar mig är ett gott betyg. Om de hade gillat mig hade jag inte gjort mitt jobb.

Under många år var Kent Ekeroth paritets kriminalpolitiske talesperson. Flera av de frågor han har drivit har med tiden gått hans väg. Förbud mot terrorresor, hårdare straff, mer kameraövervakning och tiggeriförbud är frågor som har ett betydligt bredare politiskt stöd i dag än när Ekeroth lämnade förslag i riksdagen för ett par år sedan.

– Det visar bara att jag har haft rätt hela tiden, säger han.

”Kör in i kaklet”

I dag är hans ställning i partiet inte lika självklar. Hans kandidatur till höstens val blir en stor utmaning, både för honom själv och partiets ledning.

– Det finns mycket kvar att göra. Jag kör in i kaklet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

Mer i ämnet