Mattias Karlsson (SD). Foto: TT

Ekeroth uppmanas lämna justitieutskottet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna välkomnar den friande domen, säger partiets gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson till TT. Men frågan om politiskt förtroende är frikopplat från den juridiska processen, säger han. Därför uppmanas Ekeroth återigen att lämna justitieutskottet.

Sverigedemokraterna hade på förhand aviserat att Ekeroth skulle uppmanas att lämna sin plats i justitieutskottet även vid en friande dom.

– Kent har genom åren gjort ett gott arbete med politikutveckling på det kriminalpolitiska området, men vi tycker att han i sitt val av livsföring, uppförande och omdöme ändå inte lyckas leva upp till de höga krav som partiet ställer på företrädare i kriminalpolitiska frågor, säger Mattias Karlsson.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

Skadat förtroendet internt

Det har också skadat förtroendet internt att Ekeroth ignorerat Jimmie Åkessons direkta uppmaning kring formerna för timeout från justitieutskottet medan rättsprocessen pågått, enligt Karlsson.

Kent Ekeroth kommer däremot inte att uteslutas ur partiet, enligt Mattias Karlsson. Ledningen har i närtid inte fört några samtal med Ekeroth om hans framtid, däremot har det skett tidigare.

Inte överens om att han bör lämna

TT: Är han överens med er om att han bör lämna utskottet?

– Nej, inte sist vi talades vid. Nu är det upp till Ekeroth själv, eftersom det inte är partierna som kontrollerar vilka som besitter platserna i utskotten. När någon väl har tillträtt måste man avträda självmant.

TT: Och om han vägrar, vad händer då?

– Det får vi ta ställning till då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

Mer i ämnet