SD-politikern Kent Ekeroth anländer till Hovrätten 15 november. Foto: TT

Efter misshandelsdomen – hovrätten frikänner Kent Ekeroth (SD)

Uppdaterad
Publicerad

SD-politikern Kent Ekeroth frias av hovrätten från misstanken om ringa misshandel.

I juni dömde Stockholms tingsrätt Kent Ekeroth (SD) för ringa misshandel till dagsböter. Men nu frikänns han alltså av Svea Hovrätt.

Hovrätten anser, i motsats till tingsrätten, att åklagaren inte har motbevisat Kent Ekeroths invändning om nödvärn.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

Bråk utanför nattklubb

Det var den 24 november 2016 som bråket ägde rum utanför en nattklubb på Stureplan i centrala Stockholm.

Efter att ha nekats inträde hamnade Ekeroth i bråk med en annan man. Han utdelade en örfil mot mannen och bråket fångades på övervakningsfilm. Ekeroth har i rätten erkänt slaget men hävdar att han handlade i nödvärn.

Ekeroth sa i tingsrätten att han blev utsatt för dödshot och att en person riktat ett slag mot honom, varpå han svarade med ett slag i ansiktet på mannen.

Tingsrätten köpte dock inte försvaret och dömde honom till dagsböter för ringa misshandel.

”Inte uppenbart oförsvarligt”

Svea hovrätt gör nu en annan bedömning.

Hovrätten skriver i ett pressmeddelande att den funnit att ”det våld som Kent Ekeroth använt inte varit uppenbart oförsvarligt, även om det i och för sig hade varit möjligt för honom att avlägsna sig från platsen”.

Övervakningsfilmen inte tydlig nog

Händelsen fångades av en övervakningskamera men Hovrätten anser inte att bilderna tillräckligt tydligt visar om Kent Ekeroth själv utsatts för våld innan han utdelade slaget.

”Av filmen kan sammanfattningsvis inte någon säker slutsats dras om Kent Ekeroth, innan han lyfter sin hand för att utdela det slag som han är åtalad för, har varit utsatt för ett brottsligt angrepp i form av ett slag som träffat hans ansikte.”, skriver Hovrätten i domen.

Tidslinje: Stormarna kring Kent Ekeroth

2006:

Kent Ekeroth sparkas från ett praktikantjobb på Sveriges ambassad i Tel Aviv. Ambassadören motiverar beslutet med att Ekeroth inte berättat om sitt engagemang i SD, som då inte var ett riksdagsparti, och med åsikter som han uttryckt i olika debattinlägg.

Mars 2012:

Justitieutskottets tjänstemän mildrar en text om handlingsplan mot extremism som Ekeroth skrivit, eftersom det finns risk för att den skulle kunna utgöra hets mot folkgrupp.

Kent Ekeroth säger efteråt att han ångrar att han gått med på att stryka formuleringen om undersökningar som visar att muslimer är våldsbejakande och antidemokratiska.

14 november 2012:

Expressen offentliggör en film som visar hur SD-topparna Kent Ekeroth, Erik Almqvist och Christian Westling hamnar i bråk på Kungsgatan 2010 och sedan beväpnar sig med järnrör.

Efter den så kallade järnrörsskandalen får Kent Ekeroth lämna sitt uppdrag som partiets rättspolitiske talesman.

Ekeroth och Avpixlat:

SD har infört nolltolerans och förnekar att partiet har något med hatsajten Avpixlat att göra.

I juni 2013 avslöjas att Kent Ekeroth skickat mejl till redaktionen med uppmaningar som ”Kom igen nu – gör sidan intressant och levande” och ”Lägg upp den här youtubevideon”.

Det är sedan tidigare känt att han upplåter sitt bankkonto för donationer till Avpixlat för att donatorerna ska kunna vara anonyma. Under 2011 skänktes 225 000 kronor via Ekelunds konto. Han måste senare skatta för 160 000 av dessa.

September 2013:

Föreningen Juridikfronten polisanmäler Ekeroth för kommentarer som finns på hans blogg. I kommentarerna beskrivs muslimer som djur och homosexuella jämställs med pedofiler.

September 2016:

Det stormar kring två personer Kent Ekeroth rekryterat till SD:s kansli.

Den ene är Ekeroths politiske sekreterare som använt Facebook för att sprida rysk propaganda och Putinvänliga uttalanden.

Den andre är Egor Putilov, en man som använt sig av fyra-fem olika alias och pekats ut som en säkerhetsrisk på grund av sina fastighetsaffärer med en dömd rysk brottsling.

November 2016:

Kent Ekeroth polisanmäls för att ha slagit en man i ansiktet utanför en nattklubb i Stockholm. Ekeroth hävdar själv att han blivit slagen och försvarat sig med en örfil.

Jimmie Åkesson uppmanar honom att ta timeout från riksdagens justitieutskott, vilken han också gör.

Februari 2017:

Ekeroth åtalas för misshandel och meddelar ett par veckor senare att han tar en paus från riksdagen.

21 juni 2017:

Misshandelsrättegången mot Kent Ekeroth inleds.

28 juni 2017:

Stockholms tingsrätt dömer Kent Ekeroth för ringa misshandel till dagsböter.

SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, säger till SVT att Ekeroth inte längre kan företräda Sverigedemokraterna om domen vinner laga kraft. Samtidigt skriver Ekeroth på Facebook att domen är ”felaktig rakt av” och att han kommer att överklaga.

25 augusti 2017:

Svea hovrätt meddelar att domen kommer att prövas.

1 december 2017: Hovrättens dom meddelas.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

Mer i ämnet