Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson har fortsatt förtroende för sin brottsmisstänkte partikollega Martin Kinnunen. Foto: TT

Kinnunen har stöd från partiledningen

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson har fortsatt förtroende för sin brottsmisstänkte partikollega Martin Kinnunen. Det ska inte heller finnas någon anledning för Kinnunen att ta time-out.

I går avslöjades att riksdagsledamoten Martin Kinnunen delgivits misstanke om grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Det handlar om felaktiga redovisningar i bolaget Samtid och framtid AB, ett helägt dotterbolag till Blåsippan AB som ingår i sfären kring Sverigedemokraterna. Två av dem misstänks för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott respektive medhjälp till brottet, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Ekobrottsmisstankar mot SD–bolag

Brister i kommunikationen

Trots att det handlar om utredning i ett brott som kan ge ett flerårigt fängelsestraff, säger Sverigedemokraternas vikarierande partiledare att hans förtroende för Martin Kinnunen inte har förändrats.

– Han har haft ett ärligt uppsåt och han har försökt att göra rätt för sig, säger Karlsson till SVT Nyheter.

Enligt Karlsson är det brister i kommunikationen mellan ledningen i företaget och den externa konsult som var satt att sköta räkenskaperna som är bakgrunden till att en förundersökning nu inletts.

Mattias Karlsson säger också att det i nuläget inte är aktuellt för Martin Kinnunen att ta time-out från sitt uppdrag som riksdagsledamot och han vill inte heller kommentera vad en eventuellt fällande dom kan få för konsekvenser för Kinnunens framtid i partiet.

Deklarerade inte intäkt

Ekobrottsmyndighetens vice chefsåklagare Jakob Holmberg vill inte gå in på några detaljer om utredningen, men enligt Martin Kinnunen gäller den en händelse som bolaget betalade skattetillägg för förra året.

– Det var ett driftstöd till bolaget från ägaren som skulle klassas som intäkt, säger Kinnunen till TT.

Enligt Kinnunen var det som skedde att momsen först inte deklarerades. Felet rättades för sent med ett skattetillägg som följd.

Oklart om åtalsbeslut

Martin Kinnunen har sedan tidigare tillbakavisat TV4 Nyheternas uppgifter om att misstankarna handlar om utbetalningar till partiets före detta ekonomisk politiske talesperson Erik Almqvist. Enligt tv-kanalen skulle det handla om ersättningar till Almqvist eftersom han tvingades lämna sitt uppdrag efter den så kallade järnrörsskandalen. 

Jakob Holmberg säger till SVT att han räknar med att förundersökningen kommer att pågå våren ut.

– Utredningen fortsätter nu med ytterligare förhör och genomgång av handlingar, säger Holmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottsmisstankar mot SD–bolag

Mer i ämnet