Sverigedemokraternas Martin Kinnunen. Foto: TT

Kinnunen misstänks för bokföringsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten och riksdagsledamoten Martin Kinnunen misstänks för grovt bokföringsbrott. Det avslöjar TV4 Nyheterna. – Jag är oskyldig, säger Kinnunen till SVT.

I ett uttalande säger han att han nu lämnar uppdraget i riksbanksfullmäktige.

Kinnunen är firmatecknare i partiets mediebolag Samtid och framtid, som tidigare avslöjats ha utelämnat flera miljoner kronor i redovisning till Skatteverket. SD-politikern medger felaktigheter med momsredovisningen i bolaget. Förutom Kinnunen misstänks ytterligare en person för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Ett brott som kan ge upp till sex års fängelse.

Enligt flera medier, bland andra Expressen, väljer Martin Kinnunen nu att ta timeout  från uppdraget i riksbanksfullmäktige. I ett uttalande säger han: ”När det kommer till mitt uppdrag i riksbanksfullmäktige har jag på eget initiativ beslutat att inte delta aktivt i arbetet under utredningens gång.”

Ekobrottsmisstankar mot SD–bolag

– Min inställning är att jag är oskyldig. Jag har inte haft något brottsligt uppsåt för att undanhålla skatt. Jag har heller inte haft möjlighet att tillskansa mig pengar, säger riksdagsledamoten Martin Kinnunen till SVT Nyheter.

Du är ju firmatecknare. Borde du inte haft bättre insyn?

– Jag är ansvarig för redovisningen. Men det är relevant att nämna att jag inte skött deklarationerna och redovisningen. Det har vi lagt ut på externa konsulter och jag har litat på att de har skött det på ett korrekt sett. Men så har det inte skett, säger Kinnunen till SVT.

Delgiven misstanke

Henrik Vinge, pressekreterare hos SD, berättar för SVT att SD-politikern delgivits misstanke om brott.

– Kinnunen är delgiven misstanke om grovt bokföringsbrott men han har inte haft uppsåt utan bristerna har berott på okunskap.

Uppgifter har förekommit i medier om att flera husrannsakningar har gjorts, bland annat hos Martin Kinnunen och hos Sverigedemokraternas revisor. Men Kinnunen säger till SVT Nyheter att dessa uppgifter är fel. Men SD-ledamoten Paula Bieler bekräftar för Expressen att husrannsakan gjorts i en av hennes övernattningslägenheter.

– Jag vet inte vad man letade efter, men det hittade man uppenbarligen inte, säger Bieler till Expressen.

”Det är påfrestande”

Martin Kinnunen menat att han inte kan kommentera mer kring det juridiska frågorna, utan att det är en fråga för hans advokat och för rättsväsendet.

Hur tror du detta påverkar allmänhetens förtroende för dig?

– Det får sig säkerligen en törn. Men min förhoppning är att detta ska klarna under utredningens gång.

Kan du sitta kvar som riksdagsledamot om detta går till domstol?

– Jag kan inte spekulera kring detta. Det är så klart påfrestande. Men det är svårt att säga hur detta påverkar mina uppdrag.

Martin Kinnunen säger att han känner stöd från partiet.

– Jag har haft en tät kontakt med partiet och partiledningen är fullt införstådda med detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottsmisstankar mot SD–bolag

Mer i ämnet