Foto: TT

Klartecken för språktester i EU

Publicerad

EU-länder får tvinga invandrare att göra så kallade integrationsprov innan de kan återförenas med en familjemedlem som redan fått uppehållstillstånd. Den slutsatsen drar EU-domstolen i ett fall som nu kan få effekter för anhöriginvandringen i hela EU.

Nederländernas integrationstester har flera gånger hamnat i hetluften. Provet består av språktester och ett test av kunskaper om det nederländska samhället och krävs av icke EU-medborgare som vill återförenas med en familjemedlem i landet. Testerna kan göras på ambassader runt om i världen.

Har prövats mot EU-lag

Det finns undantag från kravet. Lagen säger att personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar kan slippa göra provet. Den senaste tiden har dock flera sökande, bland annat från Azerbajdzjan och Nigeria, har fått sina ansökningar avslagna av nederländska myndigheter efter att de hänvisat till hälsoproblem för att slippa göra testerna. Efter att avslagen överklagats har Nederländerna vänt sig till EU-domstolen för att få klarhet i om kraven på integrationstester är förenlig med EU-lag.

På torsdagen kom beskedet: ”Medlemstaterna får kräva att tredjelandsmedborgare genomför ett medborgarintegrationsprov med godkänt resultat innan familjeåterföreningen äger rum”, menar EU-domstolen enligt Svenska Dagbladet.

Domstolen menar att testerna är mycket grundläggande och att de därför inte äventyrar anhöriginvandringen till landet.

Omdebatterade tester

Sedan tidigare står det klart att Nederländerna inte får tvinga människor att göra de omdebatterade integrationstesterna om de levt längre än fem år i landet.

Generaladvokat Maciej Szpunar vid EU-domstolen uttalade sig i januari om testerna och sade då att de bara ska användas för att främja integrationsarbete och inte för att avgöra om en person som sedan länge befinner sig i landet har rätt att vara kvar eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.