Foto: TT/SVT

Klass 2-varning för kraftiga vindar

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtland skriver i ett pressmeddelande att det finns stora risker för omkullblåsta träd, elavbrott samt störningar i väg- och järnvägstrafiken. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för nordvästlig storm i Jämtlands- och Härjedalsfjällen, samt stormbyar i södra Norrland.

Trafikverket kommer att stoppa tågtrafiken i länet under eftermiddagen och kvällen, enligt Länsstyrelsen i Jämtland. Deras rekommendation är att stanna hemma efter 16-tiden. Räddningstjänst, polis och elbolag har höjt sin beredskap.

Flera områden drabbas

I Östersund ställs tågen in på sträckan Duved-Östersund och omvänt. Tre avgångar är hittills inställda och ersätts av bussar på grund av ovädret.

Även västernorrlands län och de norra delarna av Gävleborgs län har fått problem med tågtrafiken. Det blir dessutom svårt att åka mellan Halmstad och Nässjö, eftersom alla tåg på den sträckan är inställda. Tågen kommer sannolikt att börja åka igen den 26 december.

Vissa västtåg från Varberg till Uddevalla eller Borås har också haft svårigheter och har blivit ersatta av bussar.

Klass 2-varning

Södra Norrland kan få stormbyar i upp till 29 meter per sekund, där SMHI har utfärdat en klass 2-varning.  Dessutom kommer det att vara starka vindar i hela landet.

– Man ska inte ta lätt på vindstyrkan, det blir rejält blåsigt och man ska nog tänka sig för innan man ger sig ut, säger Helen Tronstad, meteorolog på SVT.

Storlien har haft 24 meter per sekund, Flatruet hade noteringen 31 och Stekenjokk hade en vinstyrka på 28 m/s med toppnoteringen 36 m/s i byarna under tidig kväll på juldagen.

I Åre blåste det 34 meter per sekund vid kabinbanans bergstation, men i vindbyarna har det varit över 40 m/s. Nere i själva byn är det däremot lugnare med 14 m/s.

Snö och regn på väg

Förutom blåsten väntas det både snö och regn framåt kvällen i Jämtlands- och Härjedalsområdena.

– Man ska nog försöka att inte resa under kvällen i dessa områden. Vi moderna människor tar inte alltid vädret i beaktande. Vi tänker bara ”kör på”, men detta är en sådan dag som man borde ta med vädret i planeringen, säger Helen Tronstad.

Ner i Gävleborg var det under kvällen flera strömavbrott – flera hundra var under kvällen utan el i trakten av Hudiksvall.

Högt vattenstånd i Bottenviken

SMHI har även utfärdat en klass 2-varning för mycket högt vattenstånd i Bottenviken. Vattenståndet ligger 100-125 centimeter över medel, med de högsta nivåerna i norr. Det finns även risk att kustvägar och hamnar översvämmas.

SMHI räknar med att vattenståndet kommer att sjunka igen natten mot lördag.

Finns ni i området? Har ni bilder eller video – kontakta oss svtnyheter@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.