SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson. Foto: SVT

Analys: Knutson: Osäkert läge – kan leda till regeringskris

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kristdemokraternas utspel om gemensam alliansbudget överskuggade allt annat i dagens partiledardebatt.

Flyktingdebatt, Nato och jobbfrågan. Tre ämnen i dagens partiledardebatt i riksdagen. Men allt detta överskuggades av Kristdemokraternas utspel om en framtida gemensam alliansbudget.

– Vad det betyder är kanske för tidigt att säga, men det är tydligt nu att det finns tre olika linjer inom Alliansen, säger Mats Knutson, SVT:s politikkommentator.

Olika bud från Allianspartierna

Anna Kinberg Batra (M) säger att hon förespråkar att göra ändringar i budgeten under riksdagsbehandlingen, men inte utlösa ny regeringskris. Samtidigt har företrädare för Centerpartiet och Folkpartiet en annan linje, man tänker släppa igenom regeringens budget rakt av.

En tredje linje från ett alliansparti är då alltså KD:s besked att man vill ha en gemensam alliansbudget, som då troligen skulle fälla en rödgrön regering.

– Ebba Busch Thors besked verkar inte ha varit förankrat hos de övriga alliansledarna, vilket i sig är anmärkningsvärt, säger Mats Knutson.

Osäkert läge

Så långt som att dagens besked skulle utlösa kaos vill inte Knutson gå.

– Men det är ett osäkert läge, ingen vet hur det kommer sluta, det kan i förlängningen leda till en regeringskris, säger Mats Knutson.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.