Foto: SVT

”Får leva med anklagelsen resten av mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Sven Otto Littorin talar nu ut om sexköpskandalen som briserade i samband med hans ministeravgång för tre år sedan.

I SVT:s Min Sanning berättar han om det som hände.

Sommaren 2010 anklagades dåvarande arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin för att ha köpt sex, och han avgick kort därefter. I kvällens Min sanning kommenterar han händelsen.

– Jag kan bara neka till den anklagelsen ännu en gång. Jag kan inte värja mig mot en anonym källa. Jag kan inte göra annat än att säga att det inte är sant, och hur många gånger ska jag göra det?

”Gjort saker jag ångrar”

Han förnekar dock inte att han sexchattat, något han anser olämpligt att göra för en minister.

– Jag gjorde inget som innebar en säkerhetsrisk. Men jag är ingen stålman, jag har säkert gjort saker jag ångrar.

Sven Otto Littorin berättar om hur han mådde väldigt dåligt när en reporter på Aftonbladet kom fram till honom på Visbys flygplats och sa sig ha en källa som sagt att Littorin köpt sex av henne.

– Jag kom från en tre och en halvt timme lång vårdnadstvistförhandling och hade gråtit hela vägen på planet. Jag var ur stånd att försvara mig när Aftonbladet kastade ur sig anklagelsen att jag skulle ha köpt sex, säger Littorin.

Vad var din första reaktion?

–’Inte det helvetet också, jag orkar inte en sekund till’. Det var helt fruktansvärt.

”Som en Bond-film”

Sven Otto Littorin säger att han snabbt bestämde sig att han inte orkade med skandalen.

– Jag ringde Fredrik [Reinfeldt] och sa nu får det vara nog. Sen var det inte mer med det. Hade jag varit i bättre form hade jag handskats med det på ett annat sätt.

Morgonen efter meddelade Littorin för pressen att han avgick, men medias intresse dog inte ut på direkten. Enligt Littorin ringde kvällspressens reportrar hans barn för att få veta mer om vårdnadstvisten.

– Katt och råtta leken fortsatte i flera veckor. Jag turnerade runt bland kompisars och föräldrars sommarstugor i Värmlandsskogarna. Det var helt overkligt, som en Bond-film.

I dag arbetar Sven Otto Littorin som konsult och har lämnat politiken bakom sig.

– Outsägligt skönt att det är över och att det är tre år sen. Den här anklagelsen kommer jag få leva med resten av mitt liv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.