M tiger fortfarande om Littorin

Uppdaterad
Publicerad

Sven Otto Littorin berättar i SVT:s Min Sanning om hur han inte fick stöd från partiet när han anklagades för att ha köpt sex. Men partiet vill fortfarande inte kommentera händelsen.

– De vill se programmet först, säger Anna Lööf på Moderaternas pressavdelning.

Det var sommaren 2010 som Sven Otto Littorin avgick från sin post som arbetsmarknadsminister efter att en kvinna kontaktat Aftonbladet och berättat att hon sålt sex till Littorin fyra år tidigare.

”Blir en beröringsskräck”

Littorin berättar sin sida av saken i kvällens Min sanning, om att han under den här tiden inte fick något stöd från partiet.

– Det blir en beröringsskräck när sådant här händer, och på ett sätt kan jag förstå det. Men så kul är det inte, ett och annat samtal hade man kunnat få på temat ’hur är det’. Men det är så i politiken.

Maud Olofsson var den enda politiker som stöttade honom, och de har fortfarande kontakt i dag.

M: Ingen vill bemöta

Moderaternas partisekreterare Kent Persson vill inte kommentera frågan, och hänvisar till att han inte hade posten 2010 utan var lokalpolitiker.

Partiet kan inte heller hitta någon annan att kommentera Littorins uttalanden.

– Jag har inte hittat någon som har kunnat tänka sig att bemöta det. De vill se programmet först, säger Anna Lööf på Moderaternas pressavdelning.

När Littorin avgick ville Fredrik Reinfeldt inte kommentera anklagelserna om att ministern köpt sex.

– Det är inte min sak att sprida rykten. Sven Otto har angivit privata skäl.  Det är inte jag i Sverige den som är satt att fälla rättsutslag. Jag måste utgå från att när man säger något till statsministern så berättar man vad som är sant, sa Reinfeldt 2010.

Littorin: Jag var krockkudde

Sven-Otto Littorin var en av de ledande arkitekterna bakom ”De nya moderaterna” och säger i kvällens program att han fungerade som en krockkudde mellan de båda partiledarna Bo Lundgren och Fredrik Reinfeldt.

I dag arbetar han som konsult och vill inte tillbaka till politiken.

– Nej, priset är för högt, säger Sven Otto Littorin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.