Kommunals kassör avgår

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunals tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström avgår efter avslöjandena av fackförbundets affärer och fester. Anders Bergström får nu en fallskärm, fram till pensionen ska han få 78 procent av sin lön på 72.389 kronor.

Totalt handlar det om närmare två miljoner kronor för Bergström.

Bergströms avgång kommer efter tidningen Aftonbladets avslöjanden att fackförbundet gör storförluster genom att låta sitt handelsbolag fortsätta satsa pengar i bland annat en mycket olönsam lyxkrog. På krogen Metropol Palais i Stockholm har även ett företag hyrt in sig som genomför arrangemang med porrstjärnor.

I dag kom Aftonbladet med nya avslöjanden kring Kommunal. En fest för de anställda på förbundskontoret kostade över 300.000 kronor varav en tredjedel gick till alkohol.

Skandalen inom Kommunal

Bergström avgår även som ordförande i handelsbolaget Lyran som äger bland annat den aktuella krogen.

– Det är självklart en sorglig dag för mig, sa Anders Bergström på en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

Bergström sa också att Aftonbladets granskning visat att det förekommit ett flertal allvarliga fel i verksamheten och att flera av dem är hans ansvar.

Ekonomiska muskler

Enligt den avgående kassören själv har han inte alltid varit helt sanningsenlig i det han sagt till medierna.

– Det var mer representation på en London-resa än jag tillstod i en intervju med Aftonbladet, sa han.

– Jag beklagar den skada jag åsamkat förbundet. Mitt primära mål har dock alltid varit att Kommunal ska ha stora ekonomiska muskler. Investeringarna i konferensverksamheten har var ett led i detta, sa Anders Bergström.

Enligt Anders Bergström har Kommunal i dag en mycket god ekonomi och en omfattande strejkkassa.

Stick i stäv med värderingarna

Den avgående kassören lyfte fram två saker som gjort att han kommit fram till att han bör avgå.

Dels betalade han inte omedlbart, utan först senare; för sin vistelse på konferensanläggningen Marholmen, som ägs av handelsbolaget Lyran. Dels har det pågått verksamhet på krogen Metropol Palais som går stick i stäv med Kommunals värderingar. 

– Jag har kommit fram till att jag är till mer skada än nytta för Kommunal, sa Anders Bergström.

Vid presskonferensen sa Kommunals ordförande Annelie Nordström att Anders Borgström efter sin avgång får 70 procent av sin lön under ett år men att villkoren är föremål för förhandlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet