Poliser tar emot asylsökande vid Hyllie station utanför Malmö. Foto: TT

Kommunerna positiva till tvångslagen om flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

I en stor majoritet av kommunerna är den politiska ledningen positiv till tvångslagen som innebär att alla kommuner måste ta emot vissa grupper av flyktingar. 8 av 10 kommunstyrelseordföranden som svarat på SVTs undersökning är positiva till lagförslaget. Undersökningen visar också att Liberalerna är mest positiva medan moderaterna är mest negativa.

SVT Nyheter har frågat den politiska ledningen i kommunerna vad de anser om lagförslaget som innebär att alla kommuner är skyldiga att ta emot vissa grupper flyktingar med uppehållstillstånd. 195 av 235 kommuner har svarat att de är positiva till förslaget.

– Alla måste hjälpas åt. Det blir inte bra för någon om vi inte kan ge ett värdigt och integrerande mottagande, säger Liberalernas Carina Sándor, kommunstyrelseordförande i Skinnskatteberg i Bergslagen.

#flykt

Liberalerna mest positiva

SVT:s undersökning skickades till kommunstyrelsernas ordföranden. Undersökningen visar att Liberalerna är mest positiva till förslaget. Alla liberaler som svarat säger att förslaget är mycket bra.

– Ett litet antal kommuner, däribland Landskrona, har under lång tid fått ta ett oproportionerligt stort ansvar för den nationella migrationspolitiken, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

Tvångsplacering efter storlek och flyktingantal

Förslaget innebär att Migrationsverket ska kunna placera nyanlända efter storlek på kommunen, arbetsmarknad och hur många nyanlända en kommun tagit emot. Lagrådet har godkänt förslaget. Det gäller i första hand nyanlända med uppehållstillstånd som är registrerade på Migrationsverkets anläggningar och som vistas där. Det gäller också kvotflyktingar. Förslaget är en del av regeringens överenskommelse om migrationspolitiken med allianspartierna.

33 har svarat att de är negativa till förslaget. Det är framför allt moderater som är negativa. Av de 33 som tycker att förslaget är mycket dåligt eller ganska dåligt är 27 moderater. Kommunstyrelsens ordförande i Täby gillar inte förslaget.

– Det är ett slag i luften. 277 kommuner av 290 har avtal med Migrationsverket. Alla hjälper redan till med flyktingmottagandet. Att införa en tvångslag inskränker därför i onödan det kommunala självstyret, säger Leif Gripestam (M) i Täby.

Gripestam säger att det stora hindret är bostadsbristen.

– Regeringen borde ägna sin eventuella energi åt att arbeta med den havererade bostadsmarknaden. Det finns inga tomma lägenheter och det byggs alldeles för lite på grund av en politiskt sönderreglerad bostadssektor, säger Leif Gripestam (M).

”Kräver solidaritet”

Alla partier som har kommunstyrelseordföranden utom Moderaterna är positiva till förslaget. Det gäller Centern, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Kommunstyrelseordföranden i Malmö tycker att förslaget är mycket bra.

– För att värna asylrätten och för att klara ge bra förutsättningar krävs att alla kommuner solidariskt hjälps åt. Enligt samma resonemang måste alla EU länder hjälpa till, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Hon säger att Malmö inte kan ta emot fler flyktingar just nu.

– Vi är Sveriges klart största ankomstkommun för ensamkommande barn. Med i snitt nu 1.700 barn i transit. Alla tänkbara platser behövs för barnen, säger Katrin Stjernfeldt Jammet (S).

Ingen från Miljöpartiet eller Sverigedemokraterna ingår i undersökningen. De partierna har ingen som är kommunstyrelsens ordförande enligt Sveriges Kommuner och Landsting.  Lagen börjar gälla 1 mars nästa år om riksdagen godkänner den.

Fakta om undersökningen

Undersökningen skickades till kommunstyrelsens ordförande i 290 kommuner. Undersökningen var aktiv från 11:e november till 22:a november.

Svarsfrekvensen var 81 procent (235 av 290 kommuner har svarat på frågan).

Frågasom ställdes: ”Vad anser du om regeringens förslag?” (Förslaget skickades med).

Svarsfördelning:

  • Mycket bra 132 st
  • Ganska bra 63 st
  • Ganska dåligt 13 st
  • Mycket dåligt 20 st
  • Vet ej/Avstår från att svara 7 st

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet