Konsumentverket: ”Spelbolaget borde stå sitt kast”

Uppdaterad
Publicerad

– Om det inte är uppenbart för konsumenten att det är ett orimligt odds så borde spelbolaget stå sitt kast. Det säger Elin Häggeborn, jurist på Konsumentverket.

I avtalslagen finns en regel som avser vad som gäller vid så kallade förklaringsmisstag.  Enkelt uttryckt är företaget inte bundet av ett felaktigt angivet pris, om det borde ha varit uppenbart för konsumenten att priset var felaktigt. 

Denna regel bör kunna tillämpas även när det gäller angivande av ett felaktigt odds, enligt Elin Häggeborn. Företaget skulle alltså då bara kunna ändra oddset i efterhand och återta vinsten om det först angivna oddset var uppenbart felaktigt utifrån konsumentens synvinkel. 

I det här fallet säger paret Sundesson att de inte uppfattade att oddset var märkvärdigt på något sätt.

LÄS MER: Spelbolaget drog tillbaka 90 procent av vinsten

Kan bli svårt att få rätt

Det kan ändå bli svårt att få rätt mot spelbolaget, eftersom klausulen om fel odds finns inskrivet i avtalsvillkoren på bet365.com. 

– Om konsumenten har godtagit dessa villkor vid avtalsingåendet skulle konsumenten möjligtvis kunna argumentera för att avtalsvillkoret bör ogiltigförklaras eller jämkas på grund av att villkoret är oskäligt vid en rättslig prövning. Jag vågar dock inte bedöma chanserna för att detta skulle lyckas, säger Elin Häggeborn. 

För att Allmänna reklamationsnämnden (ARN) ska kunna pröva en tvist krävs det att företaget har tillräcklig anknytning till Sverige eller riktar sig till den svenska marknaden. Beloppet det tvistas om måste också vara minst 1000 kronor om det gäller spel eller lotter.

Bet365.com är ett utlandsregistrerat spelbolag, vilket innebär att det i nuläget inte kan granskas av Lotteriinspektionen i Sverige.

Svårt att granska utländska spelbolag 

Elin Häggeborn tycker att man som konsument bör vara noga med att kontrollera var spelbolaget är etablerat, för att medvetet kunna ställning till om man vill spela hos ett utländskt bolag. 

– Man bör reflektera över att Lotteriinspektionen inte kan granska verksamheter utanför Sverige, säger hon. 

Lotteriinspektionen kan därför inte heller hjälpa konsumenter som får problem med en utländsk spelarrangör, till exempel om konsumenter skulle misstänka fusk. 

För svenska spelbolag med tillstånd kontrollerar Lotteriinspektionen så att dragningar går till på ett korrekt sätt och att vinnarna får ut sina vinstpengar. 

Ofta har de utländska spelbolagen licenser från andra länders myndigheter istället, vilket innebär att skyddsnivån för spelarna kan variera. I värsta fall kan en utländsk spelsajt sakna giltiga licenser helt och hållet.  

Om en konsument har fått problem med en spelsajt som är baserad inom EU, Norge eller Island kan konsumenten vända sig till Konsument Europa för rådgivning. 

Fyra tips innan du börjar spela online

1. Kolla alltid upp okända spelbolag. En sökning på internet kan räcka.

2. Lämna aldrig ut dina kontouppgifter om du känner dig misstänksam mot företaget.

3. Läs igenom användarvillkoren och ta reda på vad som krävs för att en spelare ska få ut sina vinstpengar.

4. Kontrollera om spelsajten har tillstånd från Lotteriinspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.