Fredrik och Camilla Sundesson trodde att de hade blivit 5100 kronor rikare efter live-spel på Leksand-Mora. Men några minuter senare tog bet365.com bort 90 procent av vinsten. Foto: Privat/TT

Spelbolaget drog tillbaka 90 procent av vinsten

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik och Camilla Sundesson från Stockholm spelade live på bet365.com under en kvalmatch till SHL och vann 5100 kronor. En stund senare tog spelbolaget oväntat bort vinsten från spelkontot.

Nu känner sig paret grundlurade av bet365.com.

– Min sambo blev så uppspelt över att vinna 5100 kr att han behövde gå och duscha för att kyla ner sig. När han kom tillbaka till datorn var pengarna borta igen från spelkontot, säger Camilla Sundesson.

Fredrik och Camilla tittade på matchen Leksand-Mora den 26 mars. Med fem minuter kvar var ställningen 1-5. De lade då ett spel på att Mora skulle göra det sjunde mål. Då var live-oddset 51.00 på bet365.com.

– Vi tyckte inte att oddset på 51.00 var märkvärdigt på nåt sätt.

Slutet av matchen blev dramatisk. Mora fick utvisning och Leksand tog ut målvakten. Trots två man mindre lyckades Mora göra matchens sjunde mål i sista minuten.

Fredrik och Camilla Sundesson hade spelat 100 kronor på att Mora skulle göra nästa mål och trodde då att de hade blivit 5100 kronor rikare. Men några minuter senare hade vinsten på 5100 kronor ersatts av en vinst på 475 kronor på spelkontot.

”Felaktigt odds”

Bet365.com menar att oddset på 51.00 är ett uppenbart tekniskt fel, som uppstod i samband med att Leksand tog ut sin målvakt. Spelbolaget hävdar att oddset egentligen borde vara 4.75, och hänvisar till företagets användarvillkor. Där finns det en punkt om felaktigt odds och att bet365.com i dessa fall har rätt att annullera spelet.

Fredrik och Camilla Sundesson tycker att bet365.com har gjort en felaktig oddsändring, och har gjort en polisanmälan mot bolaget.

– Vi ringde också Svenska spel för att kolla om det här var okej. Svenska spel sa till oss att om de hade gjort en tabbe men ändå hunnit betala ut pengarna så hade de aldrig dragit tillbaka pengarna, säger Camilla Sundesson.

Efter en mejlväxling med 365.com erbjöds Fredrik och Camilla Sundesson en extra bonus på 500 kronor, som ”en gest av god vilja” från spelbolaget. En gest som paret Sundesson inte har godtagit.

– Vi kanske aldrig kommer att få rätt mot spelbolaget men det är bra att andra får veta hur det går till, säger Camilla Sundesson.

LÄS MER: Konsumentverket: ”Spelbolaget borde stå sitt kast”

Svenska spel hade inte krävt tillbaka pengarna

Plus har kontaktat Svenska spel, som bekräftar att spelbolaget inte hade krävt pengarna tillbaka om samma händelse hade inträffat hos dem.

– Därmed inte sagt att vi gör så varje fall av det här slaget. Det är olika från fall till fall, säger Svenska spels presschef Andreas Jerat.

Hos Svenska spel finns enligt presschefen en liknande klausul i villkoren som hos bet365.com, om att vinster på grund av uppenbart felaktiga odds eller tekniska fel kan dras tillbaka.

– Det är ofta frågan om den mänskliga faktorn. Jämför det med att en bank kan råka sätta in tio miljoner på en privatpersons konto. Då får ju personen inte behålla de pengarna, säger Andreas Jerat.

Plus har frågat Svenska spel om liveoddset på 51.00 i matchen Leksand-Mora var orimligt högt, enligt deras bedömning. Även Svenska spel bedömer att 51.00 är en väldigt högt odds för live-odds. 4.75 är enligt det svenska spelbolaget ett mer rimligt odds för den här typen av spel.

Inget svar från bet365.com

SVT Plus kontaktade spelbolaget bet365.com onsdagen den 12 april för att ställa frågor om Fredrik och Camilla Sundessons ändrade spelvinst.

Spelsajten bet365.com är registrerad på Gibraltar, och kan inte granskas av svenska Lotteriinspektionen.

På bet365.com:s hemsida står att ”bet365.com är världens största spelbolag online”, med över 3000 anställda. Företaget har dock inte någon presstjänst, enligt spelbolagets kundtjänst.

I mejlkonversationen med Fredrik och Camilla Sundesson skriver bet365.com upprepade gånger att spelbolaget bara kan diskutera den ändrade spelvinsten via telefon.

När Plus kontaktar 365.com via telefon så meddelar kundtjänsten att Plus måste skicka skriftliga frågor via mejl, och att kundtjänsten sedan ska vidarebefordra frågorna till rätt person.

Den 18 april har Plus fortfarande inte fått några svar från bet365.com om den ändrade spelvinsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.