Kriminaltekniker undersöker plantor från en svensk cannabisodling – en företeelse som ökat kraftigt de senaste tio åren. Foto: TT

Kraftig ökning av knarkodlingar

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare har så många polisanmälningar om cannabisodlingar gjorts i Sverige. 2004 gjordes 211 anmälningar om tillverkning av narkotika i landet, vilket kan jämföras med de total 904 anmälningar som inkom förra året, skriver Dagens Nyheter.

Traditionellt har den mesta cannabisen som konsumerats i Sverige producerats utomlands och smugglats in i landet via Danmark. Men på senare år har polisen avslöjat en rad inhemska narkotikafabriker som försett Sveriges marijuanakonsumenter med närodlade produkter, skriver Dagens Nyheter.

– Den storskaliga framställningen av cannabis har definitivt ökat och förväntas öka ytterligare, säger Torstein Norman, sektionschef för underrättelsetjänsten inom polisens nationella operativa avdelning, till DN.

Cannabishärva i Västsverige

Organiserat

Norman bedömer att det troligen ligger organiserad brottlighet bakom de storskaliga odlingarna.

I morgon faller den tredje deldomen i den största cannabishärvan i svensk historia. Ett 20-tal personer misstänks ha anlagt sju marijuanafabriker och anlitat papperslösa att sköta odlingarna. Hittills har två personer dömts för inblandning i härvan.

– Det har varit i en industriell skala, säger åklagare Jonas Almström vid Internationella åklagarkammaren i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cannabishärva i Västsverige

Mer i ämnet