En tredje man döms efter inblandning i den stora västsvenska cannabishärvan. Foto: Polisen/SVT

Långa fängelsestraff i enorm knarkhärva

Uppdaterad
Publicerad

13 personer döms till fängelse. Ledaren döms till åtta års fängelse.

13 personer dömdes av Göteborgs tingsrätt till sammanlagt 44 års fängelse när domen föll mot den stora cannabisligan på torsdagen.

– Det verkar som att tingsrätten har köpt vår argumentation och lagt påföljden ungefär där vi yrkade, säger kammaråklagare Håkan Larsson vid Internationella åklagarkammaren i Göteborg.

Cannabishärva i Västsverige

Det var den 2 december 2014 som polisen hittade en stor cannabisodling i en nedlagd skola i Skarstad utanför Lysekil. Samtidigt gjordes tillslag på sex andra odlingar i Skåne och en i Danmark. Totalt greps 27 personer vid tillslagen och runt 100 kilo cannabis togs i beslag.

Läs mer: Odlade knark i skola

Den 42 årige man som beskrivs som ligans ledare döms till fängelse i åtta år och fyra månader för sex fall av grovt narkotikabrott. De tio av de dömda männen som fått fleråriga straff var del i själva odlingsorganisationen. Övriga var köpare eller medhjälpare.

Industriell produktion

Kammaråklagare Håkan Larsson menar att de har kunnat visa att de dömda männen haft olika roller i organisationen. Tre av de dömda var ledare som basade över de olika odlingarna. Den andra kategorin kallades hantverkare. De byggde upp själva odlingen och såg till att saker som belysning och bevattning fungerade. Den sista kategorin kallades ”barnarbetare”. De skötte om plantorna, som de omnämnde som barn, och lämnade aldrig odlingarna.

– Det här var ju en organisation med väl inarbetade rutiner som bedrev en mer eller mindre industriell produktion av cannabis, säger Håkan Larsson.

Den man, skriven i nordöstra Göteborg, som var chef över odlingen i Skarstad dömdes till fängelse i fem år och fyra månader. Hans advokat Leif Björklund säger att han ännu inte läst domen i detalj och därför inte vet om hans klient kommer att överklaga. Hans klient fortsätter att förneka inblandning i brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cannabishärva i Västsverige

Mer i ämnet