I den gamla skolan i Skarstad, på landsbygden i Lysekil, hittade polisen stora mängder cannabisplantor. Foto: Jakob Eidenskog/SVT

Odlade knark i skola – flera begärda häktade

Uppdaterad
Publicerad

Knarkligan som i en industriell skala framställt cannabis för den svenska marknaden håller nu på att sprängas. Under torsdagen har 14 misstänkta begärts häktade och ytterligare en person kommer att begäras häktad under dagen.

– 14 är begärda häktade, en person förhörs just nu och kommer också att begäras häktad, säger Håkan Larsson, åklagare vid Internationella åklagarkammaren, till SVT Västnytt.

Det var i tisdags som SVT Västnytt kunde berätta om den pågående knarkrazzian mot flera organiserade odlingar i Västsverige, Stockholm, Skåne och Danmark. Knark för miljonbelopp beslagtogs och totalt greps 28 personer misstänkta för narkotikabrott. Tio av dem har nu släppts.

Cannabishärva i Västsverige

Förutom de 15 som under torsdagen begärs häktade sitter tre personer frihetsberövade i Danmark och kommer att föras till Göteborg där de ska begäras häktade.

– Samtliga är misstänkta för ett eller flera grova narkotikabrott, säger Håkan Larsson till SVT Västnytt.

Knarkgömma i gammal skola

En av odlingarna drevs på landsbygden utanför Lysekil, i en gammal skola i Skarstad. Där gjorde polisen ett stort beslag av cannabisplantor och utrustning för odling.

– Vi har spanat på det här under flera månader, säger Dan Windt, tillförordnad chef vid narkotikapolisen i Göteborg.

Tittar på om det handlar om människohandel

Vid razzian stötte polisen på personer utan svenskt medborgarskap som vaktade odlingarna. De ska ha levt under väldigt spartanska förhållanden, men om det rör sig om människohandel är oklart

– Ingen är misstänkt för människohandel, men vi kikar närmare på det också, men det är inget vi vill kommentera, säger Håkan Larsson till SVT Västnytt.

Häktningsförhandlingarna mot de 15 som under torsdagen begärts häktade kommer att hållas i Göteborgs tingsrätt under fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cannabishärva i Västsverige

Mer i ämnet