Från årsskiftet kommer Socialstyrelsen med nya krav på arbetskläder för de som jobbar inom hemtjänsten. Foto: TT

Krav på arbetskläder inom hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 januari börjar nya hygienregler gälla för de som jobbar inom omsorgen, till exempel hemtjänsten. Då måste de använda kortärmade arbetskläder, som bara får användas inom jobbet, och som måste bytas minst varje dag. Dessutom måste de tvättas i minst 60 grader. Och den stora frågan nu är vem som ska stå för kostnaderna.

Det är Socialstyrelsen som kommer med nya föreskrifter, som är obligatoriska. Avsikten är att förhindra smittspridning. Och det här ökar trycket på att arbetsgivaren ska stå för inköp av kläder, lagring och tvättning. Det är i alla fall så fackförbundet Kommunal tolkar reglerna.

– Vi tycker att det är arbetsgivarens skyldighet att stå för kläderna, och har drivit frågan länge, säger ombudsman Ann Georgsson vid Kommunal. Kostnaderna för den enskilde skulle bli oskäligt höga om de måste stå för arbetskläderna.

På hemtjänsten i Liljeholmen i Stockholm har en del av personalen precis fått nya kläder – både byxor och kortärmade skjortor. Resten kommer att få nya arbetskläder under januari månad. Och hur man ska lösa det praktiskt framöver är inte helt klart.

– Vi har rum som kan byggas om till omklädningsrum. Sen är planen att vi ska tvätta i vår tvättstuga, säger enhetschef AnnCharlotte Persson. Men senare kanske det blir aktuellt att lämna bort tvätten.

Mer professionellt

Vårdbiträdet Eva Ringdahl har fått de nya rosa kläderna och är mycket nöjd med att inte längre behöva använda privata kläder.

– Man känner sig mer professionell. Dessutom är det bra för oss som jobbar med dementa för då känner de lättare igen oss och blir tryggare.

Socialstyrelsen tar inte explicit ställning till vem som ska stå för kostnaderna. I vår är frågan uppe i Högsta förvaltningsdomstolen och inför det avgörandet skriver både Folkhälsomyndigheten och Arbetsmiljöverket i sina yttranden att de anser att arbetskläder är en fråga för arbetsgivaren. Folkhälsomyndigheten skriver att det numera ”knappast finns anledning att göra åtskillnad i hygienkrav mellan sjukhusmiljö och äldreboenden eller hemtjänst”.

Nya hygienkrav välkommnas

Vårdföretagarna, som företräder privata vårdbolag, välkomnar de nya hygienkraven, men anser att det kan bli problematiskt för framför allt mindre, och nystartade, företag. Därför kräver de nu att kommunerna kompenserar företagen för kostnader som uppstår för till exempel tvätt om också de kommunala verksamheterna får extrapengar för detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.