Kriminologen Jerzy Sarnecki. Foto: TT

Kriminolog: Ovanligt med kvinnliga sexualbrottslingar

Uppdaterad
Publicerad

Det är mycket ovanligt att kvinnor döms för våldtäkt mot barn. När det förekommer är kvinnan oftast i maskopi med män. ”Sedan har vi de sällsynta fallen där kvinnornas sexualitet spelar roll”, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

En kvinna i 40-årsåldern dömdes på tisdagen till två års fängelse för våldtäkt mot barn av Jönköpings tingsrätt sedan hon haft samlag med en 14 årig pojke. Fallet är mycket ovanligt, menar kriminologen Jerzy Sarnecki vid Stockholms universitet.

– När det gäller sexualbrott i största allmänhet är kvinnor mycket sällan förövare. Det gäller alla sorters sexualbrott, både mot vuxna personer och barn, säger han.

De senaste fem åren har kvinnor lagförts för våldtäkt mot barn i sex fall och för grov våldtäkt i tre fall. Dessutom finns sju fall av sexuellt utnyttjande av barn och fyra fall av sexuellt övergrepp mot barn, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Mäns sexualitet

Då kvinnor är förövare är de ofta i någon form av maskopi med manliga förövare. De kan hjälpa till att utföra övergreppet på grund av sin bindning till mannen eller så tjänar de pengar på det. Även om kvinnorna blir dömda handlar det om männens sexualitet – inte kvinnornas.

– Sedan har vi de sällsynta fallen där kvinnornas sexualitet spelar roll. Då handlar det nästan aldrig om övergrepp mot små barn, utan om pojkar som nätt och jämt är minderåriga.

Medverkar aktivt

I de fall där pojken är strax under 15 år är det inte ovanligt att barnet medverkar aktivt i den sexuella aktiviteten, menar Sarnecki.

– Men det minskar inte förövarens ansvar. Vår lagstiftning säger tydligt och klart att det är brottsligt att ha sexuella relationer med barn under 15 år.

Enligt Sarnecki är det rimligt att anta att kvinnan i det aktuella fallet har någon form av psykologisk problematik.

– Det är väldigt sällsynt att kvinnor överhuvudtaget känner sexuell dragning mot så små pojkar och tillåter sig själv den typen av handlingar.

Lagförda kvinnor

2015

Våldtäkt mot barn – 3

Grov våldtäkt mot barn – 0

Sexuellt utnyttjande av barn – 1

Sexuellt övergrepp mot barn – 0

2014

Våldtäkt mot barn – 0

Grov våldtäkt mot barn – 0

Sexuellt utnyttjande av barn – 1

Sexuellt övergrepp mot barn – 0

2013

Våldtäkt mot barn – 0

Grov våldtäkt mot barn – 1

Sexuellt utnyttjande av barn – 1

Sexuellt övergrepp mot barn – 2

2012

Våldtäkt mot barn – 0

Grov våldtäkt mot barn – 0

Sexuellt utnyttjande av barn – 3

Sexuellt övergrepp mot barn – 1

2011

Våldtäkt mot barn – 3

Grov våldtäkt mot barn – 2

Sexuellt utnyttjande av barn – 1

Sexuellt övergrepp mot barn – 1

Källa: Brottsförebyggande rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.