Foto: TT/SVT

Fängelse för våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 40-årsåldern döms av Jönköpings tingsrätt till två års fängelse för våldtäkt mot barn. Hon har haft samlag med en 14 år gammal pojke.

Kvinnan och pojken ska enligt domen ha fått kontakt med varandra via en sajt på nätet. Sedan har de träffats i kvinnans hem där de haft samlag. Kvinnan har erkänt brottet hon döms för.

Att tingsrätten inte dömer kvinnan för sexuellt utnyttjande av barn motiverar rätten med den stora åldersskillnaden och att det inte rörde sig om en ömsesidig kärleksrelation utan en mer flyktig sexuell relation.

Kvinnan döms också att betala skadestånd på sammanlagt 115 000 kronor till pojken.

Frias i två fall

Kvinnan frikänns för två av brotten hon åtalats för, dels en våldtäkt och dels ett fall av sexuellt utnyttjande. Kvinnan tog under rättegången tillbaka sitt erkännande gällande dessa åtalspunkter och pojken har inte berättat något om de brotten.

Därför finner tingsrätten att det inte finns tillräckliga bevis för att fälla kvinnan för dessa brott.

En av rättens ledamöter är skiljaktig när det gäller rubriceringen av det brott som kvinnan döms för. Den nämndemannen menar att brottet ska bedömas som mindre allvarligt och rubriceras som sexuellt utnyttjande av barn.

Bristande mognad

Skälet enligt nämndemannen är kvinnans bristande mognad och omdöme. Nämndemannen anser det också bevisat att 14-åringen utsatt kvinnan för viss påtryckning och utnyttjat henne på så sätt att han spelade in händelsen med ljudupptagning. Han ska också enligt nämndemannen ha hotat och sedan gjort polisanmälan.

Det var i maj i år som pojken spelade in en händelse på sin mobiltelefon och sedan polisanmälde den samma dag.

Ingen allvarlig psykisk störning

Den läkare som undersökte kvinnan i 40-årsåldern efter att hon häktats kom fram till att hon inte led av någon allvarlig psykisk störning vare sig vid gärningen eller vid undersökningen. Därför fanns det enligt läkaren inga skäl att göra en rättspsykiatrisk undersökning.

Att kvinnor döms för våldtäkt mot barn är mycket ovanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.