Kritiker menar att kyrkovalet blivit en strid mellan partierna istället för att handla om kyrkans viktiga frågor.l Foto: TT

Kritik mot kyrkovalet ”Handlar inte om kyrkans frågor”

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det kyrkoval – ett val där många får rösta men få gör det. Men istället för kyrkofrågor så har mycket av uppmärksamheten inför valet handlat om kampen mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Enligt kritikerna gör det att kyrkans egna frågor kommer i skymundan.

Vem bryr sig om kyrkovalet? 5,2 miljoner svenskar har rösträtt. 2013 röstade 12,8 procent av dem, eller 700.000 personer. Med andra ord brukar kyrkovalet gå de flesta förbi.

Men i år satsar flera riksdagspartier på kyrkovalet.

Kyrkovalet 2017

– Socialdemokraterna ställer upp för att hindra Sverigedemokraterna och Sverigedemokraterna ställer upp för att bromsa Socialdemokraternas inflytande i kyrkan, och Centerpartiet ställer upp för att visa att de har blivit stora, säger Jan Strid som är lektor vid Göteborgs universitet och har forskat om opinionsbildning i kyrkovalet.

LÄS MER: Rekordmånga förtidsröstar i kyrkovalet

Varför tror du att Sverigedemokraterna storsatsar på kyrkovalet?

– Sverigedemokraterna gör det nog snarare av opinionsbildande skäl, de vill visa att de är med i samhället, att de inte bara är en sak. Dessutom vill de väl visa att de är starka opinionsmässigt i kyrkovalet. Eftersom det är så få som röstar så ser det ju väldigt mycket ut om man får höga siffror.

SD storsatsar

Sverigedemokraterna storsatsar, de talar om valet som den första anhalten inför riksdagsvalet och att de vill bryta ”decennier av socialdemokratiskt maktmonopol”.

Socialdemokraterna å sin sida uppmanar folk att rösta bland annat för att Sverigedemokraterna inte ska ta över. ”Vi vet att Sverigedemokrater och andra mobiliserar i det här valet” säger statsminister Stefan Löfven på partiets hemsida.

LÄS MER: Så fungerar kyrkovalet

Kritikerna menar att riksdagspartiernas kampanjande gör att kyrkans egentliga frågor kommer i bakgrunden.

– Det har nästan gjorts som en boxningsarena, mellan några partier. Antingen att man ska rösta på Sverigedemokraterna eller att man ska rösta mot Sverigedemokraterna, och det känns väldigt olustigt. För det här är ju inte kyrkliga frågor, säger Mattias Lönnebo som är präst och ledarskribent i Kyrkans Tidning.

Kyrkans ödesfrågor glöms bort

– Jag tycker det är tråkigt att det handlar om konflikter istället för de ödesfrågor står inför. Till exempel hur vi ska kunna få människor att förstå vikten av att döpa sina barn, det är jätteviktigt för kyrkan, eller döpa sig själva.

Jan Strid menar att riksdagsjättarnas kamp på sikt kan skada kyrkovalet.

– Jag skulle tro att det egentligen sänker intresset för valet hos alla dem som ser det som ett kyrkoval, ett religiöst val, säger Jan Strid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkovalet 2017

Mer i ämnet