Foto: TT

Rekordmånga förtidsröstar i kyrkovalet

Uppdaterad
Publicerad

Det är många som väljer att förtidsrösta i årets kyrkoval.

– Vi vet inte om det innebär ett högre valdeltagande eller om fler väljer att rösta i förväg än på själva valdagen, säger Martin Larsson, pressinformatör hos Svenska kyrkan.

Martin Larsson konstaterar att det är en markant ökning av förtidsröster jämfört med valet 2013.

– Jag tycker att nomineringsgrupperna har varit bättre på att informera vad de vill, mediebevakningen har varit mycket större och Svenska kyrkan har också jobbat med en kommunikationsplan som har hållit ihop både lokalt och på nationell nivå, säger Anki Bondesson, projektledare för Kyrkovalet till Ekot.

Vill underlätta röstandet

Lund är ett av de största pastoraten med sju församlingar och omkring 55.000 medlemmar.

– De som har varit med tidigare säger att de inte har upplevt att så många förtidsröstar som i år. Det har till och med varit en liten kö utanför Domkyrkoforum där det går att förtidsrösta, säger Martin Garlöv, kommunikatör i Svenska kyrkan i Lund.

Han säger att den som har glömt sitt röstkort men kan visa legitimation får lov att rösta.

– Vi ska göra det enkelt och lätt att rösta i kyrkovalet, säger Martin Garlöv.

Totalt i landet finns det 5,2 miljoner som är röstberättigade. Valdeltagandet var knappt 13 procent i förra kyrkovalet 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.