Kritik mot SEB:s aktieprogram

Uppdaterad
Publicerad

I går kunde SVT berätta att Annika Falkengren fått ut hela 15 miljoner kronor av sitt aktiebelöningsprogram för krisåren 2009 och 2010. Nu får aktieprogrammen kritik för att vara komplexa, målen lätta att nå och belöningsbetonat.

SEB har flera olika väldigt komplexa långfristiga aktieprogram för de anställda, vd och den verkställande ledningen.

Och vid en noga läsning av årsredovisningen framgår det att programmet till stor del hänger på att SEB:s resultat och utdelning klår den långfristiga tio-åriga riskfria statsobligationsräntan. Och den har varit på en rekordlåg nivå sedan finanskrisen.

På intresseorganisationen Aktiespararna är man kritisk över de låga kraven på vd.

– Det låter som det är extremt lätt att slå målen. Då blir det väldigt belöningsbetonat. Och det blir skevt sett över åren. Det är lågt i flera år och sen kommer en stor klumpsumma och då får man förklaringsproblem, säger Albin Rännar, chef för marknadsbevakningen.

”Väldigt mycket pengar”

Helena Levander är vd för Nordic Investor Services som hjälper näringslivet med att se konsekvenserna av olika typer av incitamentsprogram och hon är också kritisk till programmets utformning.

– Vi har redan konstaterat att SEB:s program skulle kunna bli väldigt omfattande och om allting spelar åt samma håll så blir det väldigt mycket pengar, säger Helena Levander.

Hon anser att programmet är alldeles för komplext och att det kan vara svårt att utläsa för utomstående och ägare hur mycket pengar som egentligen kan komma att utbetalas.

Tror du att det här kan vara en förklädd bonus?

– Bankerna är väldigt reglerade och kan ju inte ge rörlig lön till nyckelpersoner. Det kan hända att det här har påverkat det här. Ett sådant här program ska ha flera olika delar: incitament till att göra ett bra jobb, lojalitetsskapande och en viss belöning. Det verkar ha varit en stor del av belöningsdelen i den här konstruktionen, säger Helena Levander.

Kritiken mot Falkengren

  • För 28.909 aktier som Annika Falkengren fick i aktiematchningsprogrammet 2010 som löstes med automatik under fjolåret fick Annika Falkengren hela 7 miljoner kronor.
  • Dessutom löste Annika Falkengren själv ut olika aktierelaterade belöningsprogram för 2009 till ett värde av närmare 8 miljoner kronor.     
  • Hela två tredjedelar av Annika Falkengrens aktieprogram bestäms 2010 av om SEB:s aktiekurs slår den långfristiga tio-åriga riskfria statsobligationsräntan med 8,5 procent. För 2009 var målet att slå statsobligationsräntan med blott 4 procent.  
  • Dessutom bestäms en tredjedel genom att man jämför SEB:s aktiekurs och utdelning jämfört med deras nordiska och europeiska konkurrenter. Där måste SEB:s vd under 2009 bara 2,5 procent bättre än konkurrenterna för att nå maximal ersättning.

Källa: SEB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.