Foto: TT

Storägare: ”Det är en hög ersättning”

Uppdaterad
Publicerad

Storägare i SEB godkände aktieprogrammet som gett Annika Falkengren 15 miljoner kronor extra – bara i fjol. Men blir förvånade över nivån på ersättningen. 

Tjänstepensionsjätten Alecta är näst största ägare i SEB efter Wallenbergs Investor, med 5,8 procent av aktierna i bolaget.

– Det är en mycket hög ersättning men som beror på att banken lyckats väldigt bra de senaste åren, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig.

Men, var det så det var tänkt att det skulle bli de här siffrorna?

– Nej. Det är en hög ersättning och det är alltid hypotetiskt vad det kan bli för maxbelopp, säger Ramsay Brufer.

”Vi står för beslutet”

Även statliga Första AP-fonden som förvaltar delar av svenska folkets pensionspengar är en av de fem största ägarna i SEB.

– I alla lägen är det styrelsen som föreslår utformningen av programmen. Det har varit diskussioner med många bolag inför bolagsstämman om ersättningarna, inklusive SEB. Vi röstade för det beslut som styrelsen föreslagit. Vi står för de beslut som vi har varit med och fattat, säger Ossian Ekdahl, ägaransvarig.

Blev utfallet som ni hade tänkt er?

– Det var ett utfall som skulle kunna uppkomma. Jag kan självklart förstå att man tycker att det är mycket pengar men jag vill inte kommentera vilken nivå som är lämplig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.